Една от най-големите лизингови компании у нас е част от

...
Една от най-големите лизингови компании у нас е част от
Коментари Харесай

Една от най-големите лизингови компании укрила 6 млн. лв. ДДС и не декларирала 30 млн. лв. оборот

Една от най-големите лизингови компании у нас е част от огромната скица за данъчни измами, разкрита от Министерство на вътрешните работи, Национална агенция за приходите и прокуратурата. Само за година сдружението укрило 6 млн. лева Данък добавена стойност и не е заявило 30 млн. лв. оборот.
 
Това стана ясно от брифинг на зам.-главният прокурор Мария Павлова, шефа на ГДБОП Явор Серафимов, основния секретар на Министерство на вътрешните работи Живко Коцев, Чавдар Пастованов - прокурор на Софийска градска прокуратура, и представители на Национална агенция за приходите.
 
В схемата взе участие и огромна верига от кухи компании. Претърсени са десетки адреси в шест града - София, Варна, Пловдив, Бургас, Костинброд и Троян. Част от адресите са на счетоводни адвокатски фирми. Иззети са счетоводни документи, компютри и са разпитани 28 души, уточни основният секретар на Министерство на вътрешните работи Живко Коцев.
 
Фирмите са съумели да укрият Данък добавена стойност при импорт на първокласни коли. Освен това непозволено е приспаднат данъчен заем. В схемата са взели участие няколко сдружения. Целта била да не бъде заплатен Данък добавена стойност, като покупко-продажбите били с чужденци.
 
Правени са фиктивни покупко-продажби за артикули и услуги. Колите били придобивани от компании в Европейския съюз и са декларирани като благосъстоятелност на " кухите компании ", като по този метод не е внасян Данък добавена стойност. Автомобили са внасяни втора употреба, най-вече от три страни в Западна Европа. Когато колите влизали в България, непосредствено са продавани на краен клиент.
 
При покупко-продажбите всеки клиент е платил 20 % на вносителя. Той обаче превеждал парите на друга компания, която също взела участие по веригата. Дружествата, получавали 20-те %, нямат капитал. По този метод в страната не е внасян дължимият данък. В схемата са употребени скъпи коли и товарни коли. Те са продавани в София, Пловдив, Варна и Бургас, а счетоводните сдружения, обслужвали тази скица, са от Костинброд и Троян.
 
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР