Една от най-близките съветнички на унгарския премиер Виктор Орбан подаде

...
Една от най-близките съветнички на унгарския премиер Виктор Орбан подаде
Коментари Харесай

Провокаторът Орбан: възмущение след нацистка реч на унгарския премиер


Една от най-близките съветнички на унгарския министър председател Виктор Орбан подаде оставка поради негово расистко изявление. Скандалът провокира политическо земетресение в Унгария и необятен отзив в чужбина.

Унгарският министър председател Виктор Орбан

Унгарският министър председател е невъзмутим и целеустремен подбудител. С премислени изявления, съдържащи, той разделя публичното мнение - както в родината си, по този начин и в чужбина. Сред провокативните тематики, по които се е изказвал, са смъртното наказване, мигрантите, ромите и Европейския съюз. Полемиката, която Орбан основава, нормално преследва съответна цел - да вземем за пример отклоняването на вниманието от други тематики.

Понякога обаче изявленията на Орбан са толкоз кавги, че провокират динамичност, която самият той не може да планува. Такъв е казусът с речта му в румънския курортен град Бъйле Тушнад предишния уикенд. Не за първи път по време на речите си там по време на така наречен летен университет той споделя поляризиращи и нападателни послания.

" Нацистка тирада "

Този път Орбан приказва за ”смесени раси ”, “наводняване на Европа ” от неевропейски имигранти и хипотетична " замяна на популацията " в Европа. Буквално той съобщи: " Съществува свят, в който европейските нации се смесват с тези, които идват отвън Европа. Това е светът на смесените раси. ” Той твърди още, че в региона на Карпатите живеят единствено локални поданици, които са подготвени да се “смесват ” между тях, само че не да стават “от смесени раси ”.
Редакцията предлага
Това изявление докара до политическо земетресение в Унгария. Заради думите на Орбан дългогодишната му съветничка и близка другарка Жужа Хегедус се отдръпна. Тя дефинира думите на премиера като “нацистка тирада ”, която е “не единствено дискриминационна, само че и изцяло неприемлива ”. Хегедус е от еврейски генезис, родителите ѝ са претърпели Холокоста.

Малко преди оставката на Хегедус и други представители на еврейските общности в Унгария стачкуваха против изявленията на Орбан. Унгарският основен равин Роберт Фрьолих съобщи, че на Земята има “само един тип, който върви на два крайници, работи, приказва и от време на време мисли: Хомо сапиенс. Това е една единствена и неделима раса ”. Международният комитет “Аушвиц ” назова изказванията на Орбан “глупави и рискови ”. Те подсетиха на за " ужасните времена " на тяхното гонене.

Орбан загуби приближен консултант и другар

В изявление за телевизионния канал RTL Klub Хегедус разкритикува остро Орбан и сподели, че “Гьобелс също би могъл да напише сходна тирада ”. Тя съпостави думите на Орбан с изявления на Хитлер и напомни, че поради сходна изразителност се е стигнало стигнало до Втората международна война.

Орбан дава отговор на Хегедус в писмо: " Не може да мислиш съществено да ме обвиняваш в расизъм след двайсет години взаимна работа. Знаеш, че съгласно мен Бог е основал всяко човешко създание по собствен облик и сходство. Затова при хора като мен расизмът е изключен. " Хегедус отвръща с друго доста персонално писмо до Орбан, в което разказва оцеляването на родителите си по време на Холокоста и прибавя, че не може повече да мълчи, тъй като “мълчанието на прекалено много хора ” е направило вероятни.

Нейният отдръпване в действителност е първият път, в който чиновник от най-близкия кръг на Орбан напуща поради негово изявление. Макар социоложката да не беше авторитетна в управническия уред, тя години наред бе считана за една от дребното му близки другари, които унгарският министър председател слуша и на които се доверява.

Все повече съдружници се отдръпват от Орбан

В партията и управническия екип на Орбан рядко е имало случаи на доближени на премиера, които са се оттегляли или са го подлагали на критика. Сред тях е, който от време на време се дистанцира от поляризиращите изказвания на Орбан и е считан за един от дребното умерени политици във “Фидес ”. През 2012/13 година името на Орбан беше забъркано в скандал със спекуланти на земя и мафиотски способи в аграрния бранш. Тогава оставка подаде секретарят в Министерство на развиването на селските региони, който беше отправил тези обвинявания против Орбан. През 2015 година разривът на олигарха Лайош Симицка с приятеля му от детинство Орбан също провокира интерес - Симицка дълги години играеше ролята на сив кардинал във “Фидес ”.

Февруари 2022: Виктор Орбан гостува на Владимир Путин в Кремъл

Оставката на Хегедус обаче се разграничава от всички останали по това, че идва в миг, когато унгарският министър председател все по-често се увлича по една искрено крайнодясна и расистка идеология. В Централна и Източна Европа от ден на ден някогашни сътрудници и съдружници се дистанцират от Орбан, от една страна, поради общото антидемократично развиване в Унгария, а от друга, поради в подтекста на войната в Украйна.

" Трябва да направя нещо, с цел да го спра "

Редица консервативните интелектуалци и преподаватели в Унгария показват неодобрение към Орбан и неговата партия. Дали те ще образуват нова политическа мощ към момента не е ясно.

Хегедус не възнамерява да спре дотук. Тя разкритикува неприятната обществена и икономическа обстановка в Унгария и дефинира като " изцяло вярно " желанието на Европейския съюз да спре парите за Будапеща, до момента в който ситуацията с върховенството на закона не се усъвършенства. Тя има желание да стартира самодейност против расизма. “Трябва да направя нещо, с цел да спра това ”, споделя тя.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР