Една от малкото на картини на френския художник Клод Моне

...
Една от малкото на картини на френския художник Клод Моне
Коментари Харесай

Картина на Клод Моне се продаде за $110,7 милиона на търг

Една от дребното на картини на френския художник Клод Моне от поредицата " Купчини сено " се продаде на търг за 110,7 милиона $. Сумата е рекордна за творба от Импресионизма.

Маслената картина, изобразена върху платно, наречена " Meules " е приключена през 1890. Тя е първото създание на изкуството от течението на Импресионизма, което събира 100 милиона $ на търг, написа CNBC.

Освен това тя е най-скъпо продадената картина на Моне, който слага основите на Френският импресионизъм и рисуването навън.

" Meules " e една от цяла поредност, състояща се от 25 картини, изобразяващи купища събрано жито, което е принадлежало на съседа на Моне в Гиверни, Франция. Поредицата картини е известна със съвършения метод, по който художникът е уловил и изобразил светлината върху своите произведения.

Повечето от тях са били излагани дълго в редица музеи - от Getty Center в Лос Анджелис до Musee D`Orsay в Париж и Metropolitan в Ню Йорк.

Според аукционната къща Sotheby, която организира търга, картината е добита от богати социалисти от Чикаго непосредствено от дилъра на Моне през 90-е години на предишния век. През 1986 е купена на търг от сегашния продавач за 2,53 милиона $. За 33 години цената ѝ се усилва дотолкоз, че на търга стига 110 милиона $.

Аукционната къща не разкрива кой е новият собственик на творбата, чиято оферта се оказва най-хубава и побеждава тези от още пет претенденти в границите на 8-винутен търг.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР