Една от големите женски фигури в световната политика – Мадлин

...
Една от големите женски фигури в световната политика – Мадлин
Коментари Харесай

Отиде си първата голяма дама на американската дипломация

Една от огромните женски фигури в международната политика – Мадлин Олбрайт умря на 84-годишна възраст. Бившият държавен секретар на Съединени американски щати е дълготраен участник на интернационалната сцена, само че историята ще я запомни като първата жена, заела високия пост на посланик № 1 на Съединени американски щати, заяви BBC.

Редица международни водачи и политически дейци показаха съболезнования за фамилията на Олбрайт. Сред тези е и Хилъри Клинтън, която последва стъпките й и също стана жена - държавен секретар на Съединени американски щати.

„ Малко водачи са били толкоз подобаващи за времето, в което са служили “, споделиха семейство Клинтън. Външният министър на Англия Лиз Трус написа в Twitter, че светът " би трябвало да стои зад полезностите на Олбрайт повече от всеки път ".

Типично американска история

Родена като Мари Яна Корбелова в Прага през 1937 г. в тогавашната Чехословакия, Олбрайт е щерка на чехословашки посланик, който е заставен да замине в заточение след окупацията на Чехия от нацистка Германия през 1939 година Младата Мари Яна се реалокира в Съединените щати през 1948 година, същата година, когато фамилията й подава молба за политическо леговище с причините, че не могат да се върнат вкъщи като съперници на комунистическия режим. Така Мари Яна става американска гражданка през 1957 г.
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР