Една от битките на папа Франциск е срещу вълната от

...
Една от битките на папа Франциск е срещу вълната от
Коментари Харесай

Защо идва папа Франциск

Една от борбите на папа Франциск е против вълната от крайнодесен популизъм, която залива Европа

Когато стъпи на българска земя на 5 май, папа Франциск ще се намира под сянката на един скандал. Този скандал обаче няма да е за жилища, а за аборти. Тази седмица за първи път няколко десетки мощно консервативни фигури от католическата черква разгласиха писмо до епископите, в което желаеха Франциск да бъде разгласен за разколник. Причината: прекомерно демократичната му позиция по серия от въпроси - от абортите, през отношението към разводите, до опитите му да хвърли мостове към други изповедания и даже религии.

Папата, настояват те, подкопава основите на църквата. Това писмо евентуално няма да има изключително огромни последствия, само че е положително изложение на индивида, който идва в България и Северна Македония на публична аудиенция. Папа Франциск е спокоен бунтовник вътре в католическата черква и мощен глас на открито - по тематики като опазването на околната среда, проблемите на капитализма, неравенството и даже корупцията. Само месец преди да дойде в България, папата разгласи пред италиански съдии и служители, че " корупцията е отблъскващ рак, корозивен обществото и с илюзията за бързи облаги прави всички по-бедни, унищожавайки доверието в цялата система ". Не е нужно да си оракул, с цел да отгатнеш, че това обръщение няма да погали домакините му изключително.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Третият папа на Борисов

Това ще е второто посещаване на католически папа в България. Първото беше през далечната към този момент 2002 година на папа Йоан Павел II. Това няма да носи същия заряд - въпреки всичко, поради атентата против него Йоан Павел Втори имаше мъчителна диря, която искаше да почисти по време на визитата си. Но всяка папска аудиенция е обградена от вниманието на медиите, думите му постоянно стигат надалеч, а фотосите с лидера на милиард и триста милиона римокатолици е мечтана премия за политици от всевъзможен сан, изключително преди избори. Обобщено с незабравимите думи на Борисов към тогавашния английски министър председател Дейвид Камерън през 2015 година - " трима папи са ме галѝли по главата ". Посещението на папа Франциск в България и Северна Македония е значително част от посланието му към по-голяма взаимност към хората и даже страните, намиращи се в периферията на огромната политика.

Това посещаване няма да е погалване, нито пестник. Папата вижда корупцията като един от най-лошите грехове, само че заобикаля да влиза в мнения по вътрешнополитически тематики, напомня ватиканският сътрудник на католическото The Tablet Кристофър Ламб (виж изявлението с него по-долу). Според него основно във визитата му в България и Северна Македония е взаимност с " страните в периферията ". На същото мнение е и Джерард О`Конъл - ватиканският сътрудник на йезуитското America Magazine, съгласно който главен приоритет в пътуванията на папа Франциск са точно страните, които са на фронтовите линии на проблеми като миграцията, икономическата рецесия, въоръжени спорове и климатични промени.

Ламб смята, че основна част от визитата му тук ще е визитата на бежански лагер, тъй като отношението на европейците към бежанците и маргинализираните хора е една от главните тематики, с които се занимава в обръщенията си Франциск. В България, където партии в ръководството като Вътрешна македонска революционна организация съзнателно употребяват езика на омразата за лични цели, това ще е изключително внимателен миг. Заради това, че си разреши да подслони сирийско семейство в Белене да вземем за пример, локалният католически духовник получи закани и се наложи да бъде изтеглен. Всъщност доцент доктор Светослав Риболов, учител в Богословския факултет на СУ, счита, че европейските обиколки в последната година на Франциск имат мощна връзка с идващите евроизбори. " Той не инцидентно избра акцента там, с цел да повлияе на тези популистки консервативни придвижвания, изключително подкрепяните от Русия. Тяхното изказване е, че пазят християнска Европа, а папата желае да покаже, че те не вършат това. "

Русия, капитализмът и околната среда

Всъщност връзките с Русия и православните църкви са детайл от визитата на Франциск. В момента православният свят се намира в разгара на абсурда сред съветската и отделилата се украинска черква. " Франциск знае какъв брой внимателен е този миг и не желае да стане част от напрежението ", счита професорът по историческа теология от университета " Виланова " Масимо Фаджиоли. Той счита, че папата желае да построи по-близки връзки с Русия и даже да е първият, посетил страната, само че не за сметка на по-малките страни. Същото счита и Ламб. " Франциск има вяра в персоналните връзки и опцията посредством тях да се преодоляват разлики ", споделя специалистът.

Докато Йоан Павел Втори е огромна фигура, която " прекосява " международната сцена, Франциск избира по-скромен и спокоен метод, споделя Ламб. От една страна, се бори да промени отношението на църквата към остарели проблеми, а от друга - на врата му виси дългогодишният и разрастващ се скандал с педофилията в католическите институции в разнообразни страни, по който папата се стреми да заеме твърда позиция, само че без да унищожи доверието напълно.

Това обаче не му пречи да стои като уединен международен глас по доста тематики през днешния ден. Интересен образец са мислите му за околната среда и капитализма. Франциск изненада мнозина, когато упрекна капитализма, че е " тиха тирания " и " нова форма на колониализъм ". Основната негова рецензия е ориентирана към " заболяването на стопанската система, която трансформира бизнесмените в спекулатори ", основава световно неравноправие и трансформира хората в потребители. Оттам идва и изненадващата му ненапълно енциклика върху околната среда, която образува политиката на Ватикана по може би най-важния проблем на света през днешния ден. Франциск е един от международните гласове, които най-шумно приканват да помислим за бъдещето на " общия ни дом ", и подлага на критика метода, по който облагите от разрушаването на естествени запаси са частни, а вредите от това - обществени.

От позиция на Европа и Съединени американски щати това наподобява доста като социализъм. Трябва обаче да се вземе поради произходът на родения и израсъл в Буенос Айрес Хорхе Марио Берголио (както е светското име на папата). Когато на 36 той става най-младият началник на йезуитския медал в Аржентина, отец Берголио се сблъсква лице в лице с военната хунта и вижда ужасите ѝ от първа ръка, напомня Джерард О`Конъл. Докато Йоан Павел II знае от първа ръка до каква степен води комунизмът, то Франциск носи със себе си опита на Латинска Америка и загатна по какъв начин под знамето на " свободния пазар " могат да се правят не по-малко несгоди, споделя в тълкувателна публикация епископът на Сан Диего Робърт Макелрой. " Той е от Латинска Америка, със мощна поддръжка за обществената ангажираност на църквата, почитател на демократичната теология ", обобщава доктор Риболов.

Връзката с България

Сравнението с Йоан Павел е неизбежно, само че съгласно проф. Фаджиоли Франциск има повече аналогия с различен облик, обвързван с България. Професорът, който е правил проучване върху годините на Анджело Ронкали (бъдещият папа Йоан XXIII) в България, счита, че десетилетието, прекарано тук като папски нунций, е формирало позициите на Ронкали по доста въпроси - за християнството, за света и за самия него. " Смятам, че това е доста сходно на метода, по който е разкрил себе си на същите години Хорхе Марио Берголио - познанието за другите, за разнообразието на християнството и по какъв начин то се разграничава от идеалния модел, предлаган от Ватикана ", споделя Фаджиоли. Кристофър Ламб: Той е изповедник на международните водачи
публицист, специалист по въпросите на Ватикана

Защо идва Франциск?

Посещението на папата в България и Северна Македония е част от геополитическата тактика да покаже взаимност със страни " в периферията ".

Той е наясно, че това е доста внимателен политически миг на Балканите и Франциск най-вероятно ще даде поддръжка за цялостна и отворена народна власт по време на своето посещаване, изключително като се има поради, че ще дойде в Северна Македония малко след втория тур на президентските избори.

Тук някъде се намесва и Русия. Той желае да показва поддръжка за страните в областта на въздействие на Москва, посредством визитите си в Латвия, Литва и Естония през септември предходната година; Грузия, Азербайджан и Армения през 2016 година, като идващия месец ще посети и Румъния. Той се пробва да насърчи по-малките, от време на време забравени страни, които могат да бъдат употребяват в по-големите геополитически борби.

В същото време той построява мостове с Русия. Те интензивно лобират Ватикана в поддръжка на разнообразни политически позиции. Никой папа не е посещавал Русия до момента, а Франциск ще се стреми да стане първият. Затова и Ватиканът е отказал да заеме позиция по автокефалията на Украинската православна черква.

Какво е отношението му към Православието?

Пътуването е късмет да се изградят връзки с тези църкви. Той има положителни връзки с вселенския патриарх и слуша православните водачи. Той счита, че раздялите се преодоляват с персонални връзки. Когато отиде в Лесбос и се върна с 12 мюсюлмански бежанци на борда си, той беше дружно с Вартоломей.

Какви са главните проблеми пред Ватикана?

Един от главните е да оправи финансите на Ватикана. Той сподели, " в случай че не можем да се грижим за парите, които можем да забележим, по какъв начин ще се грижим за душите на вярващите, които не можем да забележим ". Много неща бяха изчистени. Също проблем е абсурдът със половото принуждение над деца и настояването му да вкара по-широки промени в църквата. Той е срещу превръщането на вярата в идеология и подлага на критика тези, които следват " разпоредбите " на Църквата, само че водят двоен живот, което му носи много рецензии.

Когато не е в автомобила си, той употребява елементарна кола и това го отличава от президентите, с които се среща.

Какво е ситуацията му на политическата карта?

Папата се пробва да води разговор с всички политици без значение дали е склонен с тях. Личните му диалози с тях в никакъв случай не изтичат от Ватикана. Така той се трансформира в нещо като изповедник на международните водачи. Ангела Меркел да вземем за пример доста цени тези визити. На Запад той е уединен глас против популизма, крайнодясното и политиките на Тръмп. Той непрестанно желае да строи мостове, не стени.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР