Една на всеки 4 жени по света преживява домашно насилие

...
Една на всеки 4 жени по света преживява домашно насилие
Коментари Харесай

Една на всеки 4 жени по света е била жертва на домашно насилие

Една на всеки 4 дами по света претърпява домашно принуждение преди 50-годишна възраст, излиза наяве от умозаключение на 366 изследвания по света. Анализът обобщава сигналите от над 2 милиона дами на възраст от 15 до 50 години. 27% от интервюираните настояват, че са претърпели физическо и/или полово принуждение от сътрудник от мъжки пол през живота си.

Една от 7 дами (13%) – съвсем 500 милиона в международен мащаб – е претърпяла домашно принуждение през последната година от провеждането на проучването. Констатациите са оповестени в Lancet.  Проучванията са направени сред 2000 и 2018 година и се основават на персонален опит, докладван от самите дами. Затова се има поради сензитивният темперамент на тематиката, която за доста общества и дами остава стигма. Предполага се, че точно поради това същинският мащаб на насилието е още по-голям.

Проучването е направено в 161 страни, само че има районни особености.

Страните с висок приход имат по-ниски проценти принуждение, или най-малко се оповестява по-малко за това.

 

Сред интервюираните на възраст от 15 до 49 година най-вече от принуждение са страдали в Тихоокеанския район - (49%) и Централна Африка на юг от Сахара (44%). Регионите с минимум обявено домашно принуждение над дами през целия живот са Централна Европа (16%) и Централна Азия (18%).

Насилието в Западна Европа е малко повече - 20%, което допуска, че една от всеки 5 дами в района претърпява домашно принуждение преди 50-годишна възраст.

Пандемията от Covid-19 евентуално е съдействала за повече случаи на принуждение над дами, считат анализаторите на изследването.

„ Насилието от интимни сътрудници визира живота на милиони дами, деца, фамилии и общества по целия свят “, сподели основният уредник на проучването Клаудия Гарсия-Морено от Световната здравна организация. Въпреки че това изследване е извършено преди появяването на Covid-19, числата са тревожни и проучванията демонстрират, че пандемията изостри проблемите, водещи до принуждение от интимния сътрудник като изолираност, меланхолия, тревога и приложимост на алкохол, както и понижаване на достъпа до услуги от обикновен темперамент за дамите.
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР