Една известна снимка от фотографа Хорас Корт е запечатал как

...
Една известна снимка от фотографа Хорас Корт е запечатал как
Коментари Харесай

Фотограф засне как хотелиер в САЩ изсипва киселина в басейн с негри и бели, а днес СНИМКАТА обикаля цял свят

Една известна фотография от фотографа Хорас Корт е запечатал по какъв начин тъмнокожи и бели протестиращи плуват в басейна на „ Монсън Мотър Лодж “ на 18 юни 1964 година, а бял мъж сипва киселина във водата.

Снимката незабавно провокира реакцията на придвижването „ Сейнт Аугустин “, носещо името на градчето във Флорида, в което се развива действието, както и голям брой митинги, довели до принуждение.

На 11 юни 1964 година Мартин Лутър Кинг Младши

е задържан за нарушаване в „ Монсън Мотор Лодж “, откакто е помолен да напусне сегрегирания ресторант на мотела.

Този акт на расизъм, както и други, провокират вълна от протестни дейности. Едно от тях е проведеното точно от Мартин Лутър Кинг протестно скачане на група от бели и тъмнокожи мъже и дами в басейна на мотела.


Източник: Rarehistoricalphotos

Басейнът на „ Монсън Мотор Лодж “ бил самостоятелен „ единствено за бели “, само че точно „ белите “ платили за настаняване в мотела и поканили тъмнокожите да дойдат в басейна като техни посетители.

Мениджърът на хотела, Джими Брок, прави обезверен опит да скапе веселбата

и изсипва бутилка солна киселина в басейна. Един от плувците обаче осъзнава, че количеството на водата в басейна обезврежда дребното количество киселина и даже пие от водата, с цел да потвърди, че тя не може да им навреди.


Източник: Rarehistoricalphotos

След първичния потрес, когато чуват думата „ киселина “, протестиращите се успокояват и остават в басейна. Тогава служител на реда скача вътре и стартира да арестува наред.

Някои хора си спомнят Брок по-скоро като жертвата

на случая. Жертва или не - един миг на обезсърчение и изблик на нерви оставя нежелателен отпечатък в историята му.

„ Джими беше благ човек. Трябвало е да изберат мотел и са избрали тъкмо неговия... Винаги съм му казвал, че е направил неуместно нещо “, споделя Еди Мусалем, хотелиер и непосредствен другар на Брок.

Джими Брок умира през 2007 година на 85-годишна възраст в дома си в Сейнт Аугустин. През 2003 година мотелът и басейнът са разрушени след пет години на митинги и по този метод е погубен един от най-бележитите монументи на придвижванията за гражданските права на тъмнокожите.

Източник: Vesti.bg.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР