Една история за свръхестественото, която изобличава човешката алчност в истинските

...
Една история за свръхестественото, която изобличава човешката алчност в истинските
Коментари Харесай

„Дама пика“ на Александър Пушкин: кратко резюме

Една история за свръхестественото, която изобличава човешката лакомия в същинските ѝ грозни краски.

СУПЕР КРАТКО РЕЗЮМЕ
Сюжет
Роденият в Германия Херман, който служи в Императорската войска на Русия, потиска пристрастеността си към игрите на карти: той толкоз обича хазарта, че непрестанно гледа по какъв начин другите офицери играят на карти, само че самият той в никакъв случай не се включва, тъй като няма непотребни пари за харчене.

Освен това, като немец, той показва строга финансова дисциплинираност: не е подготвен да рискува всичко, което има, с цел да завоюва нещо, което няма сега. Херман мисли, че има вяра в правилата на благоразумието, въздържанието и усърдието, само че надълбоко в сърцето си таи потиснато предпочитание да завоюва бързи и лесни пари.

 Илюстрация към

Илюстрация към „ Дама пика “ от 1937-1940 година, КсилографияАлексей Кравченко

Една вечер Херман схваща от собствен сътрудник офицер, че баба му – стара графиня, се е сдобила с мистична загадка от самият граф Сен Жермен, който я е научил на магическата формула на трите печеливши карти. Дълбоко впечатлен от историята, Херман е захласнат от желанието да разбере тайната.

За да се добере до старата графиня, Херман стартира да преследва придворната дама на графинята Лизавета Ивановна. След като превзема въображението на младата дама, Херман я убеждава да го пусне в къщата за вечерна среща.

Но вместо да отиде в стаята на Лизавета и да ѝ признае любовта си, както чака тя, Херман се явява пред остарялата графиня и упорства тя да му разкрие тайната си. Когато отхвърля, Херман заплашва старата жена с незареден револвер и тя умира от боязън.

 Илюстрация към

Илюстрация към „ Дама пика “ от 1937-1940 година, КсилографияАлексей Кравченко

Херман бяга от къщата благодарение на Лизавета, която с омерзение схваща, че признанията в обич на Херман не са нищо повече от маска, зад която се крие неговата лакомия.

От боязън, че прегрешението му ще бъде осъден, Херман участва на погребението. Когато се доближава към ковчега, той има ужасяващо привидение: остарялата графиня отваря очи и го поглежда злобно.

По-късно вечерта Херман заспива, откакто се напива. През нощта мъжът има свръхестествено привидение: духът на остарялата графиня му се явява и му дава обещание да разкрие тайната на трите карти, в случай че Херман ѝ обещае всяка вечер да играе по една ръка и да се ожени за Лизавета. Херман се съгласява и духът разкрива печелившите карти: три, седем и асо.

След като схваща тайната на трите карти, Херман не помни за всичко, с изключение на за
хазарта. Той е захласнат от комбинацията на тройката, седмицата и асото. Носи всичките си спестявания в игралния дом, където мъжете играят фараон с високи залози.

Първата вечер Херман залага всичко на тройка и печели. Втората мъжът залага всичките си пари плюс облагата от предходния
залог на седмица и още веднъж печели за смут на притежателя на игралния дом.

 Илюстрация към

Илюстрация към „ Дама пика “ от 1937-1940 година, КсилографияАлексей Кравченко

Третата вечер Херман се връща в салона и всички стопират да залагат, с цел да следят невероятната му игра. Според инструкциите на духа на остарялата графиня Герман залага всичко на асо. Но когато отваря ръката си, вижда дама пика вместо туз. Читателят по този начин и не схваща дали Херман инцидентно прави неточност, вземайки дама пика вместо печелившото асо, комплициран от злокобната ѝ аналогия със остарялата графиня, или пък печелившата карта е заменена с губещата дама пика от свръхестествени сили.

Въпреки това, Херман губи всичко и бяха от игралната зала в смут. В къс завършек създателят разкрива, че Херман полудява и е затворен в дом за душевноболни. Читателите схващат още, че Лизавета е щастливо омъжена за държавен чиновник, който изкарва прилична заплата.

 Илюстрация към

Илюстрация към „ Дама пика “ от 1937-1940 година, КсилографияАлексей Кравченко
Какво се крие зад историята?
Александър Пушкин написа повестта през 1833 година и я разгласява на идната година. Историята за човешката лакомия и свръхестественото става доста известна измежду читателите в Русия и Европа и въодушевява опери от съветски и френски композитори, в това число Пьотр Чайковски.

В „ Дама пика “ Пушкин описа история за човешките пороци като лакомия, равнодушие и двуличие, както и за желанието за замогване без доста старания.

Наглед самодисциплинираният воин на Херман става жертва на пороците, които примамват сърцето му доста преди да разбере за остарялата графиня и тайната ѝ. Изкушен от опцията да забогатее, Херман разрушава сърцето на младата жена и не усеща виновност. Причинява гибелта на остарялата графиня, само че не се покайва. В последна сметка, той губи всичко поради своя нарцисизъм и лакомия.

Колкото и да е изненадващо, вдъхновението за тази повест е от същински герои: съветската благородничка Наталия Голицина и внука ѝ, който, съгласно легендата, идва при баба си за помощ, откакто губи сериозна сума пари на карти. Говори се, че остарялата жена разкрива пред внука си тайната на трите печеливши карти, която ѝ е казана от граф Сен Жермен и по този начин го избавя.

създател: НИКОЛАЙ ШЕВЧЕНКО

източник: bg.rbth.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР