Една доста закъсняла решителност и в противоепидемичните мерки, и в

...
Една доста закъсняла решителност и в противоепидемичните мерки, и в
Коментари Харесай

Десислава Кателиева: Решителността на здравния министър е доста закъсняла

" Една много закъсняла увереност и в противоепидемичните ограничения, и в организацията на работа ", по този начин от Националната асоциация на работещите в незабавната здравна помощ разяснява пред БНР ограниченията, наложени от министъра на опазването на здравето. Тя уточни, че за 9-те месеца на пандемията никой не е обучил лекарите да разпознават това заболяване и да се пазят от болестта:
" Малко ни идва допълнително това вменяване на виновност... Къде е логаритъмът, с който да се преодолее разтакаването на пациентите с грипоподобни признаци? ".
Д-р Кателиева акцентира, че в доста от отделенията не работят инфекционисти, пулмолози или реаниматори, а специализанти или лекари от други специалности, които доста рядко се срещат с инфекциозни пациенти.
Тя разказа пътя на пациентите със признаци, сходни на грип:
" Ние не сме спрели да се борим за всеки един човешки живот - и тези, които са заболели от ковид, и тези, които не са. Борим се да не се заразят, да не попадне пациент, който не е инфектиран, в Covid поделение... PCR тестванията се бавят и този пациент остава дълго време в сивата зона - у дома и се лекува по телефона от персонален доктор. Това е парадокс! ".
Кателиева посочи, че пациентите не могат да бъдат одобрявани в Covid поделение без, а би трябвало да бъдат настанявани да чакат в така наречен буферни зони, само че не всички лечебни заведения имат такива.
 В Спешна помощ има над 700 повиквания за 24 часа В Спешна помощ има над 700 повиквания за 24 часа
Вчера за деня сме Спешна помощ е имала 440 повиквания, а през нощта - 280. Това сподели шефът на ЦСМП - София доктор Георги Гелев, преда...
По думите ѝ е ужасно, че към този момент в страната има болница, в която има разкрито Covid поделение за личния състав.
" Ние с сътрудниците ми ще продължим да се борим, даже да сме инфектирани, ние сме опаковани по този начин, че не можем да заразим никого, само че страшното е, когато към този момент няма да има кой да посрещне колата за спешна помощ в незабавното поделение и няма да има кой да се качи в колата за спешна помощ, няма да има и кой да работи в Covid отделенията ", сподели още доктор Кателиева.
Според нея би трябвало да бъдат затегнати ограниченията и Министерството на здравеопазването да промени критериите за пациенти с диагноза ковид, за де обикалят пациентите по лечебните заведения.
" Най-важното е да се съблюдават ограниченията и българинът да повярва, че вирусът е действителен. Виждаме заболяване, което до момента не сме срещали, което унищожава белия дроб, от което с месеци не могат да се възстановят пациентите ", прикани тя.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР