Една дата, един светец, един празник с много лица по

...
Една дата, един светец, един празник с много лица по
Коментари Харесай

В Германия Свети Валентин е покровител на лудите. Вижте как празнуват по света

Една дата, един светец, един празник с доста лица по света. Разберете по какъв начин от антични времена до през днешния ден означават този специфичен ден от годината.

Древните римляни чествали Деня на любовта на 14 февруари, като отправяли молебствия към богинята на брака и майчинството Юнона. Момичетата, които си търсели мъж, пишели писмо и го хвърляли в дълбока кутия. Този, който го извади, става техен брачен партньор.

Древните гърци организирали всеобщо правене на обич в чест на богинята на любовта Афродита. По време на тези оргии някои си намирали спътници в живота.



Имало е времена, когато Денят на влюбените е бил нечовечен римски празник, по време на който мъжете биели дамите с камшици, а те с ненаситност се оставяли на това, вярвайки, че „ магическият “ обред ще им донесе здрави деца и леко раждане. Поне по този начин споделя най-старата (и явно безумна) легенда. По-романтичната история разказва полевия доктор Валентин, който скрито от римския император венчавал двойки, когато браковете били неразрешени – тогава хората вярвали, че мъже без семейство ще се бият по-добре на бойното поле.

Независимо по какъв начин е било в предишното, хиляди години по-късно този ден прерасна в празник на пощенските картички, шоколадовите бонбони и букетите от рози. А ето още какви обичаи има в другите елементи на света.

Япония
В Страната на изгряващото слънце на 14 февруари съблюдават необикновена традиция. В този ден единствено дамите купуват дарове – най-много шоколадови бонбони. Те биват главно два типа: Giri choco - евтини сладки за сътрудници и другари и Honmei choco - красиви и вкусни сетове с лакомства, които са предопределени за обичания човек. Момчетата връщат жеста с подаръците единствено месец по-късно - на 14 март. Този ден в Япония, Тайван, Виетнам и Южна Корея се назовава „ бял “. Именно тогава мъжете благодарят на дамите за предишните дарове със сладкиши и бял шоколад, които да подхождат на името на празника.
Между другото, срещите в Япония също постоянно се организират по необикновен за нас сюжет – по този начин наречените blind dates (срещи на сляпо) не се смятат за необикновени.

на Фев 9, 2020 в 3:48 PST

Гватемала
В Гватемала се смята за обикновено да се поздравяват другари и сътрудници за Свети Валентин: тук те го възприемат не като празник на влюбените, а по-скоро като ден на изложение на топли усеща - към фамилията, околните, приятелите, чиновниците и като цяло към всички, които харесвате. А в столицата в този ден има церемониал - огромно празненство с костюми, музика и танци.

на Авг 20, 2018 в 6:18 PDT

Филипините
Обикновено на 14 февруари във Филипините слагат върхове по брой подписани бракове. Влюбените избират този ден не поради красивата дата, а за да спестят пари: един път годишно държавното управление спонсорира сватби за двойки, които не могат да си разрешат да платят за личния си празник. Младоженците получават торта, цветя и даже пръстени. Булките само би трябвало да си купят сами сватбена рокля.

Южна Африка
Без анонимни валентинки - в Южна Африка всички намерено показват възприятията си. Още от антични времена девойките и момчетата пишат имената на обичаните си на парче хартия и ги прикрепват към ръкавите на облеклата. Дори женените съблюдават обичая, с цел да покажат какъв брой мощни са възприятията им един към различен.

Дания
Друга страна, в която валентинките не наподобяват по този начин, както сме привикнали. Тук те са направени под формата на хартиени снежинки (понякога и с прикрепено кокиче), а в тях са написани занимателни стихове - такива картички се назовават gækkebrev.

на Апр 10, 2017 в 11:01 PDT

на Фев 10, 2020 в 12:09 PST

Германия
Германците свързват любовта с лудостта и смятат Свети Валентин за настойник на лудите. На този ден се украсяват психиатричните клиники с гирлянди и цветя.

на Фев 9, 2020 в 2:44 PST
Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР