Единственото у нас отделение по детска кардиология към Националната кардиологична

...
Единственото у нас отделение по детска кардиология към Националната кардиологична
Коментари Харесай

Единственото отделение по детска кардиология може да прекрати дейност

Единственото у нас поделение по детска кардиология към Националната кардиологична болница може да приключи активността си, в случай че до края на март не получи в допълнение финансиране от страната, предизвестиха лекари.


В бюджета на отделението е насъбран недостиг от половин милион лв.. Не доближават и 20 медицински сестри. Тези, които са останали на работа, се грижат за повече деца, претърпели интервенции и са принудени да дават изключителни наряди. Заради недофинансирането на клиничните пътеки, управлението на болничното заведение не може да предложи по-високи заплати, с които да притегли нови фрагменти. Няма пари и за ремонт и закупуване на нова инсталация. В отделението се одобряват по 900 деца с вродени сърдечни малформации годишно.

проф. Марио Станкев - шеф на НКБ: Ще бъдем дейни, ще създадем всичко допустимо да съхраним тази активност, тъй като тя е неповторима за страната. Ако тя приключи своята активност, всичко това ще легне на страната, което ще бъде в пъти, пъти повече.
доктор Стоян Лазаров - н-к на отделението по хирургия на Вродени сърдечни малформации, НКБ: " Няма страна в Европа, в която тази активност да не е подпомагана непосредствено от страната по стратегии.проф. Анна Кънева - шеф на Клиниката по детска кардиология, НКБ: Клиниката главно работи сега като незабавна клиника. Приемат се незабавни заболели и се вземат решение незабавни проблеми. Останалите някак си ги отлагаме за по-нататък.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР