Единственото сигурно решение за земеделците е въвеждането на пълна забрана

...
Единственото сигурно решение за земеделците е въвеждането на пълна забрана
Коментари Харесай

Земеделци искат забрана за внос от Украйна на всякаква земеделска продукция

Единственото несъмнено решение за земеделците е въвеждането на цялостна възбрана за импорт от Украйна на всякаква земеделска продукция. Тази позиция обявиха от Асоциацията на земеделските производители в България, които бяха част от протестите през последните дни.

Тяхното искане е да се продължи възбраната за импорт на слънчоглед, пшеница, царевица и рапица от Украйна и въвеждане на възбрана за импорт на нерафинирано олио, пресни и замразени плодове и зеленчуци, мляко и млечни артикули, месо и месни артикули, живи животни, яйца, мед и пчелни артикули. От Асоциацията упорстват да се завиши контрола на произхода, качеството и сигурността на вноса на селскостопански артикули в страната.

Това искане е било годно и преди подписването на меморандума между земеделския бранш и държавното управление, с което се лимитира само вноса на слънчоглед. За Асоциацията на земеделските производители в България това съглашение обаче не удовлетворява изцяло настояването им за отбрана на българската селскостопанска продукция.

Според тях ограничението на вноса от Украйна единствено във връзка с слънчогледа е стъпка в вярната посока, само че тя надалеч не е задоволителна, като най-малкото би следвало да се включи нерафинираното и рафинираното олио. За Асоциацията вносът на останалите изброени аграрни артикули е притеснително и продължава да заплашва бизнеса на хилядите аграрни производители.

" Остават неразбираеми въпросите за какво от всички изброени в настояванията култури и артикули се уточни само и единствено слънчогледа. По отношение на другите култури и артикули има ли такава опция според Споразумението на Европейска комисия и Украйна или България занапред ще изиска такава. Не излиза наяве още дали лицензионният режим, за който се приказва, ще бъде натрапен от България, Европейска комисия или Украйна ", съобщи Венцислав Върбанов, ръководител на УС на АЗПБ.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР