Единственият българин в тенис елита Григор Димитров постигна дългоочакван успех

...
Единственият българин в тенис елита Григор Димитров постигна дългоочакван успех
Коментари Харесай

Григор Димитров сломи съпротивата на Адриан Манарино

Единственият българин в тенис елита Григор Димитров реализира дълго чакан триумф над 67-мия в света Адриан Манарино с 6:1, 3:6, 7:5 за 121 минути игра на шампионата от сериите АТР 500 във Вашингтон.

Топ тенисистът ни изигра страховит първи сет и можеше даже да “върже геврек” на противника си, който правеше неточност след неточност от главната линия и биваше лесна плячка.

Във втората част обаче французинът усъвършенства държанието си от дъното на корта и понижи неточностите, а като че ли физическите сили напуснаха Гришо и той стартира да бърка обикновени топки. Само един късмет за пробив беше задоволителен на Манарино, за пробив и триумф във втория сет, като третата част се развиваше по еднакъв сюжети.

Подкрепян шумно от публиката на корта обаче Гришо откри сили да върне пробива за 4:4 в третия сет и да си издейства позиция да нападна успеха с късен поврат, изглеждащ до неотдавна необикновено поради огромния брой грешки.

Димитров обаче се оправи със задачата да резервира неизменност по-дълго от противника си и да го изтормози с дълбоки ретури в 12-ия гейм на третия сет, с цел да приключи с съвършен минаващ форхенд, до момента в който тича.

Първи сет

Григор стартира брилянтно с два невърнати сервиса и ас, след което още една скоростна точка и за нула време поведе с 1:0. В първото разиграване на идващия гейм Димитров сбърка бекхенд за 15-0, само че компенсира с нападателна и доста прецизна игра от главната линия, посредством която дочака неточност на противника си със задната страна на ракетата. Двамата размениха по още една неправилност за 30-30, след което Манарино пресили форхенд в средата на корта и трябваше да отразява брейк-бол.

Той се оправи с невърнат сервис и добави още един подобен за авантаж, а след това българинът му тества няколко пъти бекхенда и се оказа толерантен да се облагодетелства от неточност от форхенд за нов дюс. Още една топка в навън от ракетата на французина обезпечи брейк-бол за топ ракетата ни и той се възползва от него благодарение на филето, което беше много злополучно за противника 2:0.

Гришо стартира с непредизвикана неточност за 0-15, само че оттова нататък отличният му сервис и много по-стабилното положение от главната линия небрежно му обезпечи гейма за 3:0. Той не правеше нищо кой знае какъв брой комплицирано и просто атакуваше бекхенда на противника, който пък от своя страна непрекъснато не намираше очертанията на корта.

Манарино опита да внесе прохлада в играта си, тъй като рано-рано отстъпи съществено в резултата, като опитва сервис мрежа и имаше известна успеваемост, с цел да поведе с 30-0. Григор опитва да разнообрази от дъното на игрището с къса топка и композиция с бекхенд-воле за 30-15, а след това и направи марковия си минаващ удар със задната страна на ракетата - 30-30. Непредизвикана неточност на французина обезпечи на топ тенисиста ни късмет за пробив, след което той устоя на няколко офанзиви по ширината на корта и дочака нова неправилност за 4:0.

Димитров стартира с двойна неточност за 0-15, само че компенсира с невърнат втори сервис по диагонала в полето за преимущество. Още един неотразен начален удар му донесе предимство при 30-15, единствено че втората двойна неточност (и двете топки в мрежата) върна интригата и остави възможностите на противника. Последва невърнат сервис по диагонала в полето да преимущество, само че и той беше обезвреден с неправилност. Когато влизаше първото подаване на Гришо, съперникът му нормално не връщаше топката и тъкмо това се случи още веднъж за авантаж, след който упражнението се повтори за 5:0.

Манарино направи рядко срещана до момента в мача композиция сервис-форхенд и пласира един от дребното уинъри, като незабавно повтори осъществяването си и поведе с 30-0. Две следващи непредизвикани неточности доведоха до 30-30 и феновете се почудиха дали няма да станат очевидци на " геврек ", само че французинът въпреки всичко откри сили да се отсрами и да се добере до един гейм на сметката си - 5:1.

Григор направи нова двойна неточност за 0-15, като очевидно биваше разсейван и от говора на съдията на прилежащия корт. Все отново, когато първият му сервис влизаше, нормално не биваше отразен от противника и макар че трябваше да премине през 15-30, затвори сета без никакво напрежение (с втория си ас) - 6:1 за 31 минути.

Втори сет

Манарино сподели, че не е изгубил вяра и още може да печели лесни точки със сервисите си - той направи и ас за 30-0, а по-късно се облагодетелства от бекхенд в мрежата на българина. Лесен смач в навън край мрежата затвърди усещането, че не се намира в добра кондиция за дуела, само че въпреки всичко водеше с 40-15. Сервис-форхенд му оказа помощ да поведе с 0:1 във втория сет.

Григор не направи доста уинъри в първия сет, само че стартира сервис-гейма си с превъзходен подобен по правата с форхенд за 15-0. Още един изострен удар в тази посока предизвика неточност на противника и се стигна до 30-0, след което пристигна и ас номер 3, последван от невърнат сервис по диагонала в полето за преимущество - 1:1.

Манарино още веднъж сподели, че може да сервира отлично, като небрежно с лесни точки и без разигравания поведе с 40-0, въпреки към момента да правеше непредизикани неточности, каквито го съпътстваха от началото на мача. Все отново, с невърнат начален удар той поведе с 1:2 и несъмнено индикираше, че няма да се съобщи толкоз елементарно в мача.

Григор стартира с директна точка от сервис за 15-0, само че след това направи една от редките си неточности от бекхенд за 15-15. Впоследствие и форхендът му по противоположния диагонал не се получи (15-30), само че той компенсира с невърнат сервис и 30-30. Димитров предизвика неправилност от французина за 40-30 и затвори гейма небрежно без игра след началния си удар за 2:2.

Независимо че изоставаше в резултата на мача, Манарино правеше това, което се изисква от него и което може да управлява - откъсваше се напред в точките в сервис-геймовете си и не позволяваше да се мисли за пробив, както беше в предходния сет. Добре пласираният му начален удар му осигуряваше скоростно преимущество от 40-0 и той след това затвори гейма за 2:3.

Гришо стартира с невърнат сервис, само че не беше толкоз безапелационен още веднъж както противника си и позволи закъснение с 15-30. То се получи след непредизвикано сгрешен форхенд по правата и удар с рамката на ракетата зад главната линия. Както постоянно е правил в кариерата си обаче той увеличи концентрацията си в тези напрегнати моменти и пласира ас за 30-30, добавяйки невърнат сервис за 40-30. Форхендът по правата още веднъж му избяга в навън и геймът беше вкаран в дюс, само че и Манарино направи непредизвикана неточност (от бекхенд) за авантаж, след което още една - 3:3.

Най-добрият български тенисист явно имаше потребност да смени тактиката на изчакване на грешки, тъй като съперникът му стартира да ги прави в по-малки количества. За следващ сервис-гейм, даже без да вкарва първото си подаване, Манарино съумя да дръпне с 40-0 и да се отърси от всякакво напрежение. Той си обезпечи гейма за 3:4 с неточност на Димитров и продължи да поддържа интригата, която след първия половин час игра не съществуваше.

Григор стартира с невърнат сервис, само че след това разреши да бъде разминат на мрежата след неоснователен апроуч от бекхенд в средата на корта. Мрежата оказа помощ на французина да стигне до 15-30, само че този път доста по-прецизна офанзива напред на Димитров го изведе до 30-30. Още една такава бе приключена с форхенд-уинър за 40-30, само че се стигна до поврат. Без да прави нищо изключително Манарино направи пробив, който можеше да се окаже съдбоносен, възползвайки се от три следващи грешки на противника (с форхенд) от главната линия - 3:5.

67-мият в света продължи да поддържа положително равнище от начален удар, а отпуснатите ретури на Димитров по този начин и не го заплашиха в решителния сервис-гейм. Без да покачва кой знае какъв брой от съставените елементи в играта си, Манарино съумя да се възползва от шанса си и да затвърди относително безапелационно, с цел да вкара мача в трети сет.

Трети сет

Григор имаше потребност от по-бърз и безпроблемен сервис-гейм и значително си го обезпечи, пласирайки елементарно извоювани точки и след първи начален удар, и след втори. Така той поведе с 1:0, надъхвайки се с думите " come one " сред разиграванията, което изглеждаше като добър знак. Българинът компенсира двойна неточност с ас и пое още веднъж надзор върху събитията на корта.

Неуспешен минаващ бекхенд на Димитров, допълнен от невърнат сервис на противника, го изправиха пред обстановка 30-0. Последва дълго разиграване, което беше извоювано от българина, само че той не можа да се закачи задоволително в гейма, с цел да заплаши подавача - 1:1.

Непредизвикана неточност от форхенд на Григор му коства закъснение с 0-15, само че французинът върна жеста с бекхенд в мрежата за 15-15. Спадът в равнището на осъществяванията на българина обаче продължи и след още две грешки (една двойна грешка) той трябваше да избавя шансове за пробив, с което не се оправи (форхенд в аут) и противникът му за първи път от началото на мача поведе в резултата с 1:2.

За страдание, все още към този момент Гришо не изглеждаше нито физически квалифициран за задачата да реализира поврат, нито противникът му даваше признаци на разпределяне и в противен случай - Манарино предвкусваше непредвидения си първи триумф над някогашния номер 3 в света. В характерен прагматичен жанр той поведе с 1:3 и дочакваше задържането на скъпия си задатък от един пробив.

Грешките на Димитров от всяка позиция на корта не спираха и с това той улесняваше съперника си, усложнявайки пък своята задача да се успокои и да реализира контраатака. Сервисът най-сетне послужи всъщност и спомогна на българина да се задържи в резултата, вероятно изчаквайки късмет за връщане на брейка - 2:3.

Езикът на тялото на Григор при ретурите също не подсказваше, че той има вяра във физическите си благоприятни условия да гони всяка топка и да затруднява прекалено противника. Манарино осъзнаваше като че ли това и не пускаше надзор върху събитията, като с бърз гейм на нула посредством лесни и скоростни точки си обезпечи задатък от 2:4.

Поредица от форхенди в средата на корта помогнаха на Григор да дръпне с 15-0, а след това невърнат сервис по диагонала в полето за преимущество го изведоха до 30-0. Той обаче с лека ръка (една двойна грешка) пропиля задатъка си в цифровото съответствие на гейма, само че въпреки всичко се добра (невърнат сервис и ас) до понижаване на резулата на 3:4.

Манарино към този момент имаше задоволително самочувствие, че да нападна мрежата след сервис и това му оказа помощ да поведе с 30-0. Форхенд в мрежата и бекхенд в навън обаче изравниха съотношението до 30-30, преди Григор да пресили съществено форхенда си за 40-30. Още една непредизвикана неточност на французина вкара гейма в дюс, след което доста бездънен ретур на Димитров предизвика противника му да сбърка и да се стигне до брейк-бол. Два следващи бекхенд-слайса на българина се трансфораха в нерешима задача за Манарино и резултатът бе подравнен на 4:4.

Страхотен бекхенд-уинър по правата матира излезлия напред французин и вдъхна още убеденост на Григор (15-0), който наложително трябваше да вземе сервис-гейма си и да затвърди пробива. Независимо от една непредизвикана неточност, топ тенисистът ни имаше самодейността във всяко последващо разиграване и съумя безапелационно да стигне до 5:4, завършвайки с ас.

Манарино обаче успокои напрежението с бързо повеждане с 30-0, възползвайки се и от неточност на противника при форхенд в придвижване. Българинът си построи преимущество в идната замяна, само че го пропиля с нов преувеличен удар с предната страна на ракетата (40-0). Манарино направи две следващи грешки с бекхенда си и върна интригата при 40-30, само че Димитров отново опропасти водещата си позиция на корта с непредизвикана неточност и се стигна до 5:5.

Десет следващи подсечени бекхенда бяха последвани от прословут завършващ удар със задната страна на ракетата по правата за 15-0 в интерес на Гришо, само че той незабавно по-късно пресили форхенд (15-15). Неотразен сервис по диагонала в полето за тъждество върна усмивките на почитателите на топ тенисиста ни, който отново не показва неизменност и сбърка непредизвикано елементарен форхенд от средата на корта. Манарино вкара прекрасен ретур на втори сервис и побърза да излезе на мрежата, където приключи с воле и стигна до точка за пробив. Тя не беше оползотворена, тъй като французинът сбърка бекхенд и вкара гейма в дюс, а оттова най-сетне Гришо реализира композиция сервис-форхенд. Бекхенд в навън на 67-мия в света подсигурява най-малко тайбрек за българина - 6:5.

Нечисто изпълнен форхенд на Димитров се трансформира в подъл за съперника и докара до неточност за 0-15, а след това серия от фантастични удари с предната страна на ракетата на българина му разрешиха да поведе по-значително с 0-30. До 0-40 се стигна след навън от форхенд на Манарино след бездънен ретур на противника му и три мачбола за най-хубавия ни тенисист. Французинът прибегна до сервис-мрежа, само че Гришо го задмина с форхенд, до момента в който тича, с което реализира триумф - 6:1, 3:6, 7:5!
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР