Единственият ангажимент, който аз съм поемал, е, че Лукойл ще

...
Единственият ангажимент, който аз съм поемал, е, че Лукойл ще
Коментари Харесай

Денков: Поел съм единствено ангажимент, че „Лукойл“ ще си платят данъците

Единственият ангажимент, който аз съм поемал, е, че " Лукойл " ще платят налозите, които дължат за годината, без да се търсят " малки врати " в това отношение.   Това съобщи в отговор на журналистически въпрос министър-председателят Николай Денков, представен от Българска телеграфна агенция.   По думите на премиера всяка една ескалация основава риск от преустановяване на дерогацията, което значи рафинерията да остане без петрол, защото няма по какъв начин да се обезпечи подобен за къси периоди.   " Всичко това ще докара до проблеми за българските жители, ще се покачат цените и " Лукойл " може да употребява всевъзможни такива закани, с цел да сътвори проблеми на България, съобщи Денков.   Именно за това, сподели той, въз основата на отчетите и на министерствата, и на службите, беше квалифициран този график, при който поетапно се отстранява съветският петрол, тъй че да има време да се обезпечат дълготрайни контракти и ресурс в рафинерията и да сме сигурни, че няма да има напрежение на пазара на горива в България, съобщи министър-председателят.

  Защо това не се схваща от другите участници в полемиката, не знам, отчетът е разполагаем в Народното събрание, всеки, който има достъп до секретна информация, може да го прочете, добави Денков.   Той сподели, че в последните няколко дни чува приписани на него думи, които в никакъв случай не е казвал.   Ясно съм споделил че „ Лукойл “ са поели ангажимент до края на годината да платят всички налози, които се поставят според нашето законодателство и да не се пробват да ги отсрочват, защото имаше такива благоприятни условия. Никога не съм казвал суми, от вида на тези, които бяха стартирани от други участници в тази среща, разяснява Денков.   По думите му огромна част от информацията, която е предоставена от други лица, в действителност е била дезинформация, в сравнение с информация.

  „ Относно приказките за хранилки, завеждам дело против хората, които настояват такива неща “, съобщи Денков.   Правителството би трябвало да съблюдава законите.   Това, че някой е направил „ калпави “ закони, не значи, че би трябвало да нарушим закона, с цел да осъществим нечии стремежи, разяснява Николай Денков.   Според него в полемиката през последните дни, хора, заложили законови текстове, които не са използвани, и не са приложени до момента, се пробват да скрият този проблем с обвинявания към държавното управление, че не е събрало налози, които всъщност няма по какъв начин да бъдат събрани на база на съществуващите закони.   Денков сподели, че не разполага с прецизен размер на сумата, която „ Лукойл “ се чака да заплати. Не разполагам със сумите, споделям, че това, което сме разбрали, е, че те са поели уговорката дължимите суми да бъдат изплатени до края на годината, добави той. 

  Министър-председателят уточни още, че след предходните полемики, с които беше взето решение за редуциране на периода на дерогацията до октомври 2024 година,  от „ Лукойл “ сложиха въпроса, че биха могли да употребяват една опция за признание на разноски при модернизиране на рафинерията.   Това би означавало, че те ще си приспадат дължимите налози за сметка на тези разноски.   Денков сподели, че това е повода да помоли началникът на кабинета да попита „ Лукойл “ фактически ли считат да работят по този метод, тъй като не е това, което се чака. Отговорът им беше, че няма да се възползват от тази опция, а ще платят всички дължими налози в период през тази година, сподели Николай Денков.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР