Единствената скална църква Св. Панталеймон в Югозападна България се намира

...
Единствената скална църква Св. Панталеймон в Югозападна България се намира
Коментари Харесай

Единствената скална църква в Югозападна България се намира в община Петрич

Единствената скална черква „ Св. Панталеймон ” в Югозападна България се намира в община Петрич. За нея сведения съществуват още от Средновековието, само че заради занемареност мястото е съвсем разрушено. През 2015 година поданици на селата Левуново и Генерал Тодоров се сплотяват и я възвръщат.

Петрич

Дълги години за храма „ Св. Пантелеймон ” не е имало кой да се грижи и по тази причина той почнал да се разрушава. Местните се обединили и с общи старания го възстановили в действителните му размери. В църквата се съхранявали и няколко старинни икони, само че при тенденциозен палеж през предходната година били унищожени.
Добри Мавриков: „ Нямаме защита, няма кой непрекъснато да се грижи. Появяват се хора, които разрушават, които крадат от парите, дарени по иконите, парите събрани от свещите, които се горят. ”
Според жителите на селото, мястото е лековито и постоянно туристи с разнообразни болести преспиват тук с вяра да получат излекуване.
Добри Мавриков: „ Защото е известно, че Свети Панталеймон е врач и е помагал на хората в потребност. Говори се, че тогава с водата оказва помощ на зрението, оказва помощ и на други болести. Хората са видели резултат от цялата тая работа, а и още повече, че тогава вярата ги е събирала хората на това място. ”
Според митове, които се описват от възрастните хора, отшелническият път на Свети Иван Рилски е почнал от това място, даже е преспивал тук. Всяка година на 27 юли вярващи християни от цяла Югозападна България се събират край църквата за нейния храмов празник.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР