Единствената държава в света, в която през 2022 г. беше

...
Единствената държава в света, в която през 2022 г. беше
Коментари Харесай

Единствената държава в света, която отчете дефлация през 2022 година

Единствената страна в света, в която през 2022 година беше регистрирана дефлация е Южен Судан. Политическата неустойчивост и насилието в страната потиснаха икономическия напредък и инфлацията, която доближи -11,6% през декември. Така изправена пред тежка филантропична рецесия, Южен Судан се оказа страната с най-ниска инфлация в света.

Оказва се, че доста от най-ниските равнища на инфлация в света са регистрирани в Азия, в това число в Макао, Китай, Хонг Конг и Тайван. В този район продължителните локдауни ограничиха както растежа, по този начин и потребителските разноски, намалявайки инфлационния напън. 

С най-ниската инфлация в Азия, Макао беше очевидец на рухването на туристическата промишленост. Заради пандемита стопанската система на източната столица на хазарта означи срив както на своя Брутният вътрешен продукт, по този начин и на инфлацията през 2022 г. 

Най-ниска инфлация по данни на:
Позиция Държава Инфлация 1 Южен Судан -11,60% 2 Макао 0,80% 3 Китай 1,80% 4 Хонг Конг 1,80% 5 Оман 2,10% 6 Панама 2,10% 7 Сайшели 2,50% 8 Вануату 2,70% 9 Тайван 2,70% 10 Швейцария 2,80%
Инфлацията в района беше повлияна от няколко други фактора. По време на пандемията азиатските страни, в това число Китай, бяха по-малко наранени от възходящите разноски за храна и услуги, както и не беше мощно наранена от спиранията на веригата за доставки, за разлика от това, което се случи в Северна Америка и Европа.

Но в този момент, откакто Китай се отвори още веднъж, някои признаци на инфлация стартират да се появяват. Цените на храните са се повишили с 4,8% годишно през декември, а цените на хотелите започнаха да се повишават.

Производителката на нефт Оман също означи ниска инфлация от 2,1%. Една от аргументите за това е, че оманският риал е закрепен към щатския $, поддържайки валутата закрепена. Инфлацията в страната остава умерена през последното десетилетие.

В Европа Швейцария има най-ниската инфлация, 2,8%. Това е и най-ниският % измежду страните-членки на ОИСР. Силната валута на страната я защищити от инфлационен напън и високи цени на вноса.
 Какво е
Какво е " военна стопанска система " и за какво постоянно води до инфлация?

Какво би било вярното държание на политиците в навечерието на новата Студена война?

Междувременно индустриалните цени в Швейцария се повишиха нищожно над инфлацията, до 4,1% годишно в средата на 2022 година Миналата година централната банка на Швейцария увеличи лихвените проценти за първи път от 2007 година от -0,75% на -0,25% след 20 години дефлация.

Панама има най-ниския % в Латинска Америка. Доларизацията на панамската балбоа оказа помощ за понижаване на ценовия напън. През юли държавното управление контролира цените на 72 продукта, с цел да предотврати покачването на разноските за живот след три седмици на митинги, защото инфлацията се увеличи до 5,2% през 2022 година
 Годишната инфлация в Германия ненадейно се забави до 9,2%
Годишната инфлация в Германия ненадейно се забави до 9,2%

Спрямо декември цените в страната са се повишили единствено с 0,5% при предстоящ растеж от 1,2%


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР