Единният информационен портал България за Украйна“ е изграден и поддържан

...
Единният информационен портал България за Украйна“ е изграден и поддържан
Коментари Харесай

Как помощта стига до бежанците от Украйна, потърсили убежище в България

Единният информативен портал " България за Украйна “ е построен и поддържан от доброволци, които работят с българското държавно управление за обезпечаване на евакуация, превоз, настаняване, здравна и филантропична помощ, правна помощ и пътна карта за определяне в България, в това число налична работа и обучение.

В платформата са обособени три секции: " Евакуация “, " При идване “ и " Установяване “ . На портала е оповестена формалната информация за разпоредбите за даване на краткотрайна протекция на идващите в България украинци , бягащи от войната, в сходство с директивата на Европейския съюз и решението на Министерския съвет.

В обособените раздели се съдържа настояща информация за правата и отговорностите на идващите, за приемане на статут, достъп до филантропична помощ,  настаняване, разкриване на банкови сметки, търсене на работа, детски градини и учебни заведения, опция за безвъзмездна здравна и психическа помощ.

Публикувани са настоящите доброволчески начинания и контакти на гражданските организации, с които държавният спешен щаб е в съгласуваност и съдействие за обезпечаване на навременна помощ за идващите от Украйна. 

От държавната осведомителна работа оповестиха, че единствено за първите 24 часа след оповестяването на платформата са осъществени 12 хиляди визити и 60 хиляди неповторими прегледа на разнообразни страници .

В секцията " При идване “ са оповестени и 200 разгласи за настаняване в стаи, жилища, хотели, къщи за посетители, общински и ведомствени бази . Има търсачка по типовете места за настаняване, интервала и обитаемото място.

Повечето предложения са за краткотрайно гратис настаняване. Ето по какъв начин звучат някои от тях – " Здравейте, предлагаме гратис 2 стаи в огромен апартамент в София, жк. " Яворов ", за дами и деца. В него живее единствено една жена. Свободен е до 7 април и още веднъж от 24 април до 1 юли “, " Бихме желали да предложим на украинските бежанци, с преимущество на майките с деца, нашата фамилна къща в село Горна Бела речка, община Вършец. Намира се в Северозападния регион на страната, къщата е на два етажа с три спални и огромна всекидневна и кухня, Селото е доста малко, през зимния сезон има 30-40 души. Няма постоянен превоз до най-близкия град – Вършец, само че другите хора в селото могат да оказват помощ с извършването на покупки “.

В раздела " Намерете работа “ на секцията " Установяване “ към този момент са оповестени 150 разгласи за свободни работни места . Предложенията за работа се изпращат от евентуалните работодатели на британски език, а уеб сайтът автоматизирано ги превежда на украински, съветски и български.

Публикуваните предложения са за разнообразни сфери на активност за София и за други градове.

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Мария Костова.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР