Единната информационна система на съдилищата (ЕИСС), финансирана по Оперативна програма

...
Единната информационна система на съдилищата (ЕИСС), финансирана по Оперативна програма
Коментари Харесай

Новото електронно управление на съда стартира пилотно до края на юни

Единната осведомителна система на съдилищата (ЕИСС), финансирана по Оперативна стратегия " Добро ръководство ", стартирана от предния състав на Висш съдебен съвет и рестартирана от сегашния съвет, е подготвена. Това стана ясно на съвещание на Пленума на Висш съдебен съвет през днешния ден, 18 юни, написа " Де Факто ".
Проектът се назовава " Създаване на модел за оптимизация на правосъдната карта на българските съдилища и прокуратури и създаване на Единна осведомителна система на съдилищата ", а негов началник е Гергана Мутафова. Финансирането е за над 6 милиона лв., а тя е направена от " Информационно обслужване ".
Системата ще е обособена от общото електронно ръководство на страната, проектирана е като обособен предпазен канал единствено за правосъдната система, само че сред двете електронни ръководства ще има връзка.
Най-общо ЕИСС ще дава достъп до всички каузи в действително време за " вътрешните " консуматори, избран достъп ще имат и " външни " консуматори, посредством Единният портал за електронно правораздаване и регистрация. Единната система на съдилищата дава пряк достъп до Търговския и Имотния регистри, до тези на Национална агенция за приходите, Национален осигурителен институт, Министерство на вътрешните работи – документите за идентичност, до единната база данни " Население ".
Ще има и модул за инцидентно систематизиране на правосъдните каузи. Според основателите на продукта, системата сама счита среднодневното натоварване в границите на деня на магистратите, има административен модул за отсъствията, сама изключва командированите, при преразпределение поради даден отказ няма да разреши това дело още веднъж да отиде при същия арбитър. Отчитат се и дежурствата. При старта си обаче тя няма да регистрира общата натовареност на магистратите с каузи.
Случайно систематизиране (по статистическа група и предмет на делото) по едно и също време ще се прави освен на докладчик, само че и на членове на състава и на правосъдни заседатели – в един модул се вършат три избора. Протоколите от разпределението се подписват с електронен автограф, няма спънка и да се разпечатват на хартия. Що се отнася до дребните съдилища, където дежури един арбитър, делата отиват при него.
Достъпът до модула за инцидентно систематизиране ще се дефинира с вътрешни правила от всеки съд. Най-често това ще е ръководителят му, само че може да е зам.-председател или упълномощено от управлението на съда лице.
Какъв беше последният огромен скандал със инцидентното систематизиране на каузи - припомнете си ТУК!
В края на месец юни, ЕИСС ще проработи пилотно в 17 съдилища, за период сред 3 и 5 дни. Сред съдилищата са апелативните съдилища в София и Велико Търново, окръжните във Велико Търново, Варна, Перник, Благоевград, Смолян, районните още веднъж в Търново, в Елена, Костинброд, Тополовград, Омуртаг, Смолян.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР