Единият вариант е да се преработи наредбата и да се

...
Единият вариант е да се преработи наредбата и да се
Коментари Харесай

Хинков вижда два варианта за рецептите от спешни медици

Единият вид е да се преработи наредбата и да се позволи единствено незабавните екипи да могат да изписват хартиени предписания, а другият вид е всички незабавни екипи да бъдат снабдени с електронен автограф, уточни министър Хинков.

По думите му това се постанова, защото при домашни визити не всички незабавни екипи могат да изпишат електронна рецепта . Според него смяната ще изисква месец.

Може да се употребяват съкратени периоди , в които да се създадат измененията в наредбата и те могат да са факт в границите на един ден или на една седмица , сподели проф. Костадин Ангелов, ръководител на комисията.

Вече повече от година лекари и фармацевти издават и обработват електронни предписания, само че от предишния понеделник тяхното издаване стана наложително за антибиотици и медикаменти за диабет. Това сътвори напрежение сред лекари, фармацевти и пациенти,тъй като се оказа, че кодовете за изписване са разнообразни за другите производители.

Ивайло Филипов
Снимка: БТА

Така огромен % от пациентите се оказаха в неспособност да получат медикаментите си, тъй като избрания код липсва и не може да бъде сменен. От " Информационно обслужване " предложиха смяна в програмата и уеднаквяване на кодовете, с цел да няма върнати пациенти.

На чуването в комисията с изключение на министърът на опазването на здравето, е и изпълнителният шеф на Изпълнителната организация по медикаментите Богдан Кирилов и изпълнителният шеф на " Информационно обслужване " АД  Ивайло Филипов поради зародили проблеми при въвеждането на електронни предписания за антибиотици и за лекарства за лекуване на захарен диабет.

В залата участва и шефът на Националната здравноосигурителна каса Станимир Михайлов , управленията на съсловните организации на лекарите, на фармацевтите и на експертите по здравни грижи, омбудсманът, представители на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствени артикули, представители на пациентски организации.

Диана Ковачева
Снимка: БТА

Омбудсманът Диана Ковачева сподели, че получава тъжби от пациенти, от лекари и от лекари по дентална медицина, в които се показва, че въведената система за изписване на е-рецепти за антибиотици и за лекуване на диабет не работи задоволително добре. По думите на Ковачева страната не е подготвена да вкара електронните предписания за двете групи лекарства.

" В България не знаем какво е количеството във всеки един миг на наличните медикаменти "

Преди чуването на Хинков да стартира ръководителят на парламентарната комисия по здравеопазване проф. Костадин Ангелов заприказва за различен настоящ проблем - това, че в България не знаем какво е количеството във всеки един миг на наличните медикаменти по неговите думи. 

" Можем да разберем какво е количеството на медикаментите, в случай че питаме притежателя на разрешението за приложимост или търговеца на едро, само че те могат да не ни отговорят, в случай че преценяват, че това е комерсиална загадка ", добави той.

Снимка: БТА

Проф. Ангелов напомни, че Специализираната електронна система за следене и разбор (СЕСПА) на лекарствените артикули бе създадена, с цел да наблюдава и управлява съществуването на медикаменти в страната. След осъществен одит, от " Информационно обслужване " АД изпращат писмо на министъра на опазването на здравето, с което показват, че формулата, с която работи СЕСПА и се регистрира равнището на удовлетвореност на пазара, е неверна.

Има и притеснителни констатации, направени от " Информационно обслужване " АД, свързани с това, че системата работи с нелицензиран програмен продукт. Посочва се още, че СЕСПА е направена по този начин, че разрешава да се трансформират данни шест месеца обратно, добави проф. Ангелов. По думите му от март 2022 година до момента нищо не е направено за решение на констатациите за СЕСПА.

В България има Закон за електронното ръководство, има и разпореждане, което споделя, че " Информационно обслужване " АД би трябвало да обслужва Министерството на здравеопазването и Изпълнителната организация по медикаментите, сподели още проф. Ангелов и попита за какво не е предоставено на " Информационно обслужване " да създаде СЕСПА. По думите му СЕСПА е създадена от един човек, сключил цивилен контракти с ИАЛ и Министерството на здравеопазването (МЗ). Има ли в България търговци на едро, които купуват и продават медикаменти без да подават информация към СЕСПА, макар че законът ги задължава, попита още проф. Ангелов.

Богдан Кирилов
Снимка: БТА

Осъзнавам, че поради ползите, които се опитваме да контролираме, сигурно офанзивите занапред предстоят, сподели още проф. Ангелов. Въпросът е има ли воля Министерство на здравеопазването да се оправи с този проблем и има ли воля, или да построи отначало СЕСПА, или доста бързо да намерим консенсусния вид от законов текст, с който да контролираме пазара по този начин, че да знаем с какво разполагаме в страната, добави проф. Ангелов.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР