Единият от двамата адвокати на Цветан Василев - Константин Симеонов

...
Единият от двамата адвокати на Цветан Василев - Константин Симеонов
Коментари Харесай

Адвокат на Цветан Василев поиска прекратяване и рестарт на делото КТБ от нулата

Единият от двамата юристи на Цветан Василев - Константин Симеонов направи забавно искане през днешния ден - години след старта на прословутото дело " КТБ " за банкрута на банката през 2014 година

Повод бе закриването на Специализирания углавен съд (СпНС) от 27 юли т.г.,а съответно Симеонов уточни реда, при който аплайват, утвърждават се и се кълнат правосъдните заседатели.

" Нястоящият правосъден състав не може да продължи да преглежда това наказателно дело, тъй като съгласно НПК делото се преглежда от един и същи състав. А когато някой не може да взе участие и се постанова да бъде сменен, съвещанията стартират изначало ", настоя той.

Според Симеонов тримата заседатели, които вземат участие в състава с ръководител арбитър Виржиния Петрова, сега се явяват с преустановен мандат и не могат да продължат да вземат участие в делото.

Той цитира реда, съгласно който се избират правосъдни заседатели - набиране на съответни претенденти, решение на общинския съвет. И най-после те се утвърждават от общото заседание на по-горния съд - в тази ситуация това е също закритият Апелативен спецсъд, когато съществуваше.

Според Симеонов, откакто тези две институции престават да съществуват, същото се отнася и за пълномощията на определените особено за тях правосъдни заседатели.

Т.е.. - не е спазен редът за тяхното избиране според общите разпореждания на Закона за правосъдната власт.

" В конкретиня случай правосъдните сзаседатели са с преустановен мандат. Не е допустимо тези правосъдни заседатели да продължат да работят в съд, в който не са били избирани, в тази ситуация – Софийски градски съд ", сподели той.

Според бранителя ще се наложи смяна на правосъдния състав, което е неприемливо и надлежно - делото трябав да стартира изначало (хиляди страници е единствено резюмето - диспозитив на обвинителния акт, написан по прословутото дело от Иван Гешев преди време. Съдът го чете месеци наред и не съумя да го довърши, тъй като болшинството на ГЕРБ тогава особено промени закона - тъй че да не се чете цялото обвиняване, б.а.).

Според бранителя делото би трябвало да бъде занулено и да бъде предадено на ръководителя на СГС за ново систематизиране.

От името на прокуратурата Наталия Станчева подсети, че във връзка питането за закриването на специнституциите, има решение на Конституционен съд, в което конституционните съдии са се произнесли, с изключение на по всичко друго и по статута на правосъдните заседатели.

" Предвид обстоятелството, че Софийски градски съд е приемник на активите и пасивите на СпНС, в подтекста на статута на правосъдните заседатели, мандатът име се приключва с влизане в действие на закона, като се изключи тези производства - и това дебело е очебийно, по които е извършено разпоредително съвещание. "

Това подсети прокурорката и разясни, че КС е счел, че мандатът им продължава в Софийски градски съд.

Симеонов загатна, че питането до КС е било на основния прокурор Гешев, което пък обвинителката назова „ заяждане на дребно “, тъй като няма значение по чие запитване е конституционното дело.

В последна сметка арбитър Виржиния Петрова отбрани състава си.

Тя подсети, че КС приема, че градският съд е приемник на профилирания. И тази наредба не е противоконституцинна, като няма спънка в трансферираните каузи да вземат присъединяване правосъдните заседатели до привършване на проблема в тази правосъдна инстанция.

Петрова постанови, че настояването е безпричинно и го оставя без почитание.

Днес делото продължава с разпит на едвам петия очевидец от хилядите страници с имена и документи.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР