Единбург. Първият министър на Шотландия Никола Стърджън заяви, че Борис

...
Единбург. Първият министър на Шотландия Никола Стърджън заяви, че Борис
Коментари Харесай

Първият министър на Шотландия: Борис Джонсън опозори поста министър-председател

Единбург. Първият министър на Шотландия Никола Стърджън съобщи, че Борис Джонсън е бил „ срам за поста министър-председател “, написа Independent . Говорейки на панелно събитие в Edinburgh Fring, Стърджън не спести мощни думи за премиера в оставка.

Тя сподели: „ Не бях съгласна с Дейвид Камерън, не бях съгласна с Тереза Мей, не бях съгласна с Борис Джонсън, само че той е единственият, който в действителност опозори поста министър-председател... Колкото по-скоро си отиде, толкоз по-добре “.

По думите й, мисълта, че по време на пандемията от Covid-19 са се провеждали празненства, „ е взривила мозъка й “.

„ Идеята, че това можеше да се случи, до момента в който останалата част от страната преживяваше ужасите на това, в действителност ме поразява “, сподели тя на публиката. „ Партиите сами по себе си са задоволително неприятни, само че (при Джонсън) това беше лъжата, почтено казано, и непрекъснатите опити да се трансформират задачите и методът му на изказ “.

„ Той беше срам, дано бъдем почтени “, категорича е тя.

Четирима министър-председатели са били на Даунинг стрийт, откогато Стърджън пое поста през 2014 година и тя се пошегува пред публиката, че в никакъв случай не е предполагала, че ще „ гледа обратно с горест “ към Тереза Мей като министър-председател.

„ В началото на Covid си помислих, че би било доста по-добре да я има Тереза Мей – тя постоянно си знаеше нещата. Тя си знаеше брифингите “, напомня си първият министър на Шотландия. Тя се пошегува също, че госпожа Мей е „ по-добра танцьорка от мен “.

Първият министър прикани за повече многообразие в политиката и похвали шотландските лейбъристи за това, че имат водачи от средите на другите.

Тя добави: „ Ето едно изречение, което в никакъв случай преди няма да ме чуете да изговарям: с цел да бъда обективна към лейбъристите в Шотландия, те към този момент са имали жена водач и сега имат мюсюлмански водач, тъй че английските лейбъристи в действителност би трябвало да се обединят към дейности в многообразието “.

На въпрос кого би предпочела да види като министър-председател, Стърджън сви плещи и се засмя и сподели, че никой от тях няма да завоюва избори в Шотландия.

Тя сподели: „ Всъщност не става въпрос за това. Те в никакъв случай няма да завоюват избори в Шотландия. Какво е общото сред Маргарет Тачър, Джон Мейджър, Дейвид Камерън, Тереза Мей и Борис Джонсън? Те в никакъв случай не са печелили избори в Шотландия “.

Стърджън дефинира изборите, пред които са изправени гласоподавателите в Англия, като „ ужасни “ и упрекна водача на лейбъристите сър Кийр Стармър, че е „ бледа реплика на торите “.

Стърджън също се обърна към мненията, направени от претендентката за водачество на торите Лиз Тръс, която сподели, че тя би трябвало да бъде „ пренебрегната “.

Тя сподели: „ Аз съм демократично определен първи министър и вие можете да бъдете на тази позиция единствено в случай че доста количество хора гласоподават за вас “. „ Когато тя сподели, че би трябвало да бъда пренебрегната, това, което доста хора в Шотландия чуват, е, че демократичните гласове и изборите на хората в Шотландия би трябвало да бъдат пренебрегнати. Не мисля, че това е подходящо. Хората в Шотландия стават все по-уморени да бъдат пренебрегнати от министър председателите на торите “.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР