Единадесетото издание на Фестивала на мамалигата се проведе в тутраканското

...
Единадесетото издание на Фестивала на мамалигата се проведе в тутраканското
Коментари Харесай

Уникален фестивал на мамалигата се състоя в село Нова Черна

Единадесетото издание на Фестивала на мамалигата се организира в тутраканското село Нова Черна. Организатор на проявата е Народното читалище " Васил Йорданов-1942 година ", с поддръжката на община Тутракан и кметство Нова Черна. Събитието е само по рода си в България.

На него всяка година майсторството си по приготвянето на ястия от царевично брашно показват както локални хора, по този начин и особено пристигнали за форума румънци от околните селища на северната ни съседка. Прието е да се споделя, че кулинарията с царевично брашно е неразделна част от поминъка на жителите на прилежаща Румъния и когато през 1940 година, след Крайовската конвенция, българското население се завръща в рамките на майка България, носи със себе си и тази традиция.

Етнологът Йордан Касабов обаче изясни, че ястията от царевично брашно добруджанци не са заимствали само от Румъния. Той описа, царевицата навлиза през 17 век от Америка, популяризира се бързо и се внедрява в бита на добруджанци, а и на хората в цялата страна. Извън конкурсната част на фестивала имаше детско ателие за точене на баница. Предвидена бе богата музикална стратегия с присъединяване на локални фолклорни колективи, както и посетители от румънския град Кълъраш. Целта на фестивала е да съхранява и разпространява националният фолклор посредством ария, танц, свирни, слово и храна, да реализира последователност сред поколенията, да предизвиква присъединяване на креативен колективи и реализатори на достоверен и обработен фолклор.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР