Единадесет кораба с английски затворници са изпратени да основат каторжническа

...
Единадесет кораба с английски затворници са изпратени да основат каторжническа
Коментари Харесай

На този ден: Атентатът срещу папа Йоан Павел II, открита е Централната минерална баня в София

Единадесет кораба с британски пандизчии са изпратени да основат каторжническа колония в Австралия

Австралия е видяна за пръв път от холандски, португалски и испански кораби през 17 век, до момента в който търсили морски път до Индия и Китай.

През 18 век, откакто Съединени американски щати афишира независимостта си, Англия към този момент няма къде да изолира нарушителите си и по тази причина взема решение да изпраща наказаните надалеч в Тихия океан. Това води до изпращането на единадесет кораба със британски пандизчии през 1787 година, които основават каторжническа колония. Оттогава стартира изтласкването на локалното население от плодородните земи към недружелюбните територии на страната.

През 1851 година на континента са открите находища от злато, което води до преселването на доста хора в Австралия.



Открита е Централната минерална баня в София

Централната минерална баня е емблематична постройка в центъра на София. Тя е монумент на културата с национално значение.

Построена е по план на архитектите Фридрих Грюнангер и Петко Момчилов през 1913 година на мястото на съществувала до тогава турска баня, която е разрушена.

Англо-американските бомбардировки над София на 10 януари 1944 година тежко удрят постройката и изцяло унищожават южното крило, дебитът на минералния извор също е обиден, само че по-късно банята е изцяло възобновена.



Атентатът против Йоан Павел II

На 13 май 1981 година е осъществен атентат на площад „ Свети Петър” във Ватикана против папа Йоан Павел II.

Докато излиза на площада папата е прострелян и тежко ранен от Мехмед Али Агджа от Турция, който е член на националистическа турска организация „ Сивите вълци”.

Папата е уцелен четири пъти и претърпява загуба на огромно количество кръв само че съгласно него Света Богородица го избавя, той оцелява и се възвръща от покушението. Агджа е арестуван неотложно и по-късно наказан на пожизнен затвор от италианския съд. По молба на папата Агджа е опрощение от италианския президент Карло Чампи през 2000 година, само че е репатриран в турски затвор където да лежи за осъщественото от него ликвидиране на турски публицист за което е наказан в родината си, след това е освободен.

По показания на Агджа за съучастие в подготовката на атентата са упрекнати още трима турци и са набедени български жители. Обвинението към българите („ Българската диря “) се експлоатира на Запад за разрастване на необятна агитация акция против целия социалистически лагер. През 1985, в Рим, водачът на „ Сивите вълци”, декларира пред медиите, че му са били препоръчани 3 милиона немски марки от немското разузнаване, с цел да упрекна българското и съветското разузнаване за атентата.

По покана на българската страна и на Католическата общественост в страната главата на Римо-католическата черква дойде в България. Това високо посещаване е с доста огромно значение за страната, защото опроверга дефинитивно клеветите с „ българската диря “ в атентата. Лично Папа Йоан Павел при срещата си с президента Първанов намерено декларира, че в никакъв случай не е вярвал България да е забъркана в атентата.



Димитър Бербатов се отхвърля от националния тим по футбол

На 13 май 2010 година Димитър Бербатов разгласи, че повече няма да играе за националния тим на България. Бербатов споделя:

" Стигнах до решението, че от през днешния ден се отдръпвам от националния тим. Това решение не съм го взел с лека ръка, тежките решение не се взимат елементарно. Премислил съм го много. Както има начало, по този начин има и край и този край за мен пристигна. Той е през днешния ден. Бях си заречен, че някъде към 30-ата ми годишнина, в случай че нещата не се получат ще дам път на младите. Чувствам се привършен, леко изтощен. Има доста момчета, които чакат момента да излязат от моята сянка. Е, за тях този миг пристигна. Все отново към този момент 11 години съм в националния тим. Доста хора се отдръпнаха по-млади от мен”



Димитър Бербатов дебютира за българския народен тим на 17 ноември 1999 година в приятелския мач сред Гърция и България в Козани. На 12 февруари 2000 година вкарва първия си гол за България, в приятелския мач с Чили. На 14 октомври 2009 година отбелязва хеттрик в квалификационния дуел за международно състезание против Грузия.

На 18 ноември същата година осъществя два гола в другарски мач с Малта и повишава головата си сметка за националния тим на 48 попадения. С това Димитър Бербатов става голмайстор номер 1 на отбора, изпреварвайки Христо Бонев. Бербатов е капитан на България от 2007 година насам, когато постът е завещан от Стилян Петров.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР