Един заговор трудно може да остане тайна за дълго време

...
Един заговор трудно може да остане тайна за дълго време
Коментари Харесай

Колко дълго тайната остава тайна? Можем да отговорим с формула, твърди физик

Един скрит план мъчно може да остане загадка за дълго време – рано или късно един от заговорниците наложително ще го издаде. Това твърди академик от Оксфордския университет, представен от Би Би Си.

Физикът Дейвид Граймс е извел математическа формула, която разказва процеса. Тя се основава на три съществени фактора: броя на заговорниците, времето от момента на организирането на заговора и заложената в заговора възможност за крах.

Граймс тествал формулата с четири известни тайни теории: че американците са инсценирали кацането на Луната, че глобаното стопляне е неистина, че имунизациите предизвикват аутизъм и че фармацевтичните компании крият съществуването на лекуване за рака.

Според разбора на физика, в случай че в тези четири случая е имало заприказва за машинация, най-вероятно до момента тя щеше да е разкрита.

Инсценирането на кацане на Луната, да вземем за пример, би могло да остане загадка единствено 3,7 година

Шашмата с световното стопляне би издържала сред 3,7 и 26,8 година

„ Заговорът “ за връзката сред имунизациите и аутизма би се провалил след 3,2 до 34,8 година, а " раковата интрига “ би просъществувала единствено 3,2 година

„ Математическите ми способи са доста сходни  на тези, които по-рано съм употребявал в университетските си изследнатия в региона на радиацията “, споделя Граймс пред изданието Plos.

За да изведе формулата, той почнал с разпределението на Поасон – статистически инструмент, измерващ вероятността за съответно събитие в избран интервал от време.

Допускайки редица догатки в комбиниране с метода на математическата дедукция, ученият извел обща, въпреки и непълна формула.

В частност тя не може да оцени вероятността от вътрешен неуспех на заговора. За да го дефинира, Граймс анализирал данните за три действителни случая, в които е имало скрит план или сговаряне.

Първият е програмата за всеобщо следене PRISM на Агенцията за национална сигурност на Съединени американски щати. В нея са взели участие 36 000 души, за нея се схванало след 6 години от разкритията на Едуард Сноудън.

Вторият е печално известният в Съединени американски щати опит в Алабама за проучване на развиването на сифилиса в организма, при който инфектирани афроамериканци не получавали нужното лекуване. В опита, траял от 1932 до 1972 година, били включени 6,7 хиляди души. Той е оголен 25 години по-късно от лекар Питър Бакстън.

Третят е скандал, обвързван със усърдно критата от управляващите информация, че криминологичната експертиза на ФБР дълго е била ненаучна и постоянно неправилна. Заради това почтени хора са били осъждани на затвор и доживотни санкции.  Измамата е разкрита от лекар Фредерик Уайтхърст. Според Дейвид Граймс в този скрит план са взели участие до 500 души. 6 години по-късно тайното станало очевидно.

Формулата на физика позволява най-оптимистичния за заговорниците вид:  че всички те могат да си държат езика зад зъбите и че по същото време не се водят никакви вътрешни следствия, които могат да стигнат до участниците в конспирацията.

С данните от трите случая Граймс стигнал до извода, че вероятността от неуспех по вътрешни аргументи в идеалния случай е 4 към 1 млн. Показателят е невисок, само че шансът за откриване на заверата с времето става задоволително висок съразмерно на присъединението на нови отдадени.

Например тайната доктрина, че американец не е стъпил на Луната, а всичко е снимано в  студио е зародила през 1965 година В скриването на истината би трябвало да вземат участие 411 000 чиновници на НАСА. При това състояние заговорът е можел да остане загадка не повече от 3,7 година

От момента на кацането на Аполо на Луната са минали повече от 50 година и съгласно формулата на Граймс има всички учредения да се счита, че това в действителност се е случило.

" Трудно, а даже и невероятно е да разубедиш някого, който е има вяра в нещо. Но се надявам, че форулата ще е потребна за по-умерените хората, които са способни да се съмняват вероятен ли е скрит план, който да остане вечно неразкрит “, споделя Граймс.

Източник: Мениджър Нюз

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР