Един я е държал за косата, докато друг я удря

...
Един я е държал за косата, докато друг я удря
Коментари Харесай

Адв. Велчева: 17-годишно момиче е бито от четирима полицаи след протеста срещу БФС

Един я е държал за косата, до момента в който различен я удря в корема, уточни тя и добави, че доста от служителите на реда са били без наложителните по закон номера.

„ Не бях на първа линия на митинга против БФС, само че бях в средата. Имаше доста деца и майки. Не мога да дефинира дали е била налице предпоставката за потребление на водното оръдие. Имаше хвърлени пиратки, само че не бяха огромен брой. Имаше доста хора не от агитките “, изясни в „ Тази заран “ юрист Полина Велчева.

„ Ако би трябвало да сравня с митинги против държавното управление през 2020 година, имаше водно оръдие на 2 септември. Аз също бях на площада, само че не помня то да е употребявано, а бяха доста повече протестиращите. Тогава не беше употребявано, а в този момент – в границите на 20 минути “, уточни тя.

По време демонстрацията против БФС група протестиращи се оказват приклещени от полицията на ул. „ Иван Вазов “ (успоредна на ул. „ Ген. Гурко – бел. ред.) – чиновниците на реда са застанали и от двете им страни. Започват да удрят с палки по щитовете си. Следва и команда – „ Легни на земята “.

„ С мен се свърза момче, което инцидентно минава. Той не е футболен почитател. Каза, че са били към 30-40 души. Не са били с качулки, виждат се лицата им. Изпълнявали са всички полицейски разпоредби. Всички са легнали. Това, което той ми изясни, е, че част от момчетата с били бити и преди този момент. Лягат един върху различен и са почнали да ги бият. Тези лица, по информация на моя клиент, не са арестувани. Стояли са 20 минути легнали. Проверени са им персоналните карти и по-късно се пуснати. За мен това, което се вижда, не са дисциплинарни нарушавания – това са закононарушения “, безапелационна е юрист Велчева.

Според нея служителите на реда, нахлули в заведението до Спортната палата, са удряли с палки клиенти без даже да им желаят документ за идентичност.

„ Дори и да има оперативна информация, че лицата, които са палили полицейския бус са вътре, това не е методът да бъдат арестувани. Не виждаме даже инспекция на персонални документи. Прави усещане на всички клипове – служителите на реда са без отличителни знаци и нямат номерата, които са наложителни по закон. Това не е единственото заведение. Има още едно, което е до постройката на Министерство на вътрешните работи, където са арестувани деца. Полицаите са влезнали. Удряли са ги в заведението. След това са ги изкарали и са ги били и отвън заведението “, добави тя.

„ Много от хората са „ изяли по някоя друга палка “. Ако имаше публицисти пред Първо РПУ, щеше да се види, че са арестувани деца. Това не се лицата, които са били на първа линия и са хвърляли камъни. Не може служителите на реда да вървят по софийските улици и да ги бият “, уточни Велчева.

„ Минахме през шест каузи. Съдът оправда всички момчета, на които са им били формирани актове. Днес изтича срокът за обжалване на наказателните разпореждане. Едно момиче на 17 години е пребито в градинката на църквата „ Свети Седмочисленици “. Тя е повалена. Четирима служители на реда с маски са я били. Един я е държал за косата, до момента в който различен я удря в корема. Когато тя е отведена в Първо РПУ, един от служителите на реда ѝ споделя, че още ще я бие и ще я качи на четвъртия етаж, „ с цел да я смачка “, заяви юристът.

Голяма част от арестуваните след митинга против Българския футболен съюз са били с наложени санкции поради „ нарушение на публичния ред при провеждането на спортно мероприятие “.

„ Тези каузи, през които минахме, съдът одобри, че в случай че има данни за осъществените дейности, за които се твърди, е следвало да бъдат за дребно безчинство или да се повдигне обвиняване по Наказателния кодекс, само че не и по този закон “, акцентира Велчева.

„ Готови сме. Имаме организация. Няма безусловно никаква драма във връзка с събитието, което следва да охраняваме “, сподели часове преди митинга против БФС министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.

„ Провокации не чакаме. Разговаряли сме с част от ръководителите на футболните почитатели. Мисля, че няма да се стигне до ескалация на напрежението. Когато са на открито е доста по-трудна защитата, само че ще се оправим – уверен съм “, изясни тогава министърът.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР