Един въпрос звучи все по-силно в Брюксел и Лондон: може

...
Един въпрос звучи все по-силно в Брюксел и Лондон: може
Коментари Харесай

Един въпрос в Брюксел и в Лондон: може ли Борис Джонсън да бъде спрян

Един въпрос звучи все по-силно в Брюксел и Лондон: може ли да бъде спрян Борис Джонсън?

Британският министър-председател споделя, че Англия ще напусне Европейския съюз след по-малко от 90 дни - или със договорка за бракоразвод, или без - което наподобява все по-вероятно. Подкрепящи Европейски Съюз английски депутати се приготвят за обезверен опит да предотвратят Брекзит без договорка в миг, когато Англия и общността взаимно се упрекват в пропадане на съглашение. Не е ясно обаче дали Народното събрание може да спре министър-председателя, който упорства, че Англия ще напусне на 31 октомври, " каквото и да стане ".

" На доктрина може ", съобщи пред Би Би Си английският парламентарен специалист Върнън Богданор. " На процедура е доста, доста мъчно. "

По закон Англия ще напусне Европейски Съюз на 31 октомври, когато изтича формалният интервал за излизане, избран от контракта на Европейски Съюз. Първоначалният краен период - 29 март, беше продължен два пъти, откакто английските политици влязоха в пререкания поради изискванията на напускането и неведнъж отхвърлиха договорката за бракоразвод с общността, контрактувана от тогавашния министър председател Тереза Мей.

Джонсън споделя, че ще " напрегне всеки мускул ", с цел да реализира нова и усъвършенствана договорка. Той обаче не води договаряния с водачите от Европейски Съюз и насочва претенции, които общността съвсем сигурно би отхвърлила.

Англия упорства, че Европейски Съюз би трябвало още веднъж да отвори съглашението за овакантяване и да отстрани уговорка за ирландската граница, против която се опълчват подкрепящите Брекзит английски депутати. Европейски Съюз споделя, че няма да предоговаря договорката.

Двете страни взаимно се упрекват в пропадане на договарянията. Британският министър Майкъл Гоув, отговарящ за приготовленията за овакантяване без договорка, сподели през вчерашния ден, че е " надълбоко тъжен ", че Европейски Съюз " отхвърля да договаря с Англия ". Говорителката на Европейската комисия Аника Брайтхарт обаче сподели, че вратата на общността е отворена, " стига Англия да желае да договаря и да обясни своята позиция по-подробно ".

В миг на възходящо напрежение Джонсън подрежда на английските чиновници да " пришпорят " приготовленията за овакантяване без договорка, заделяйки над 2 милиарда английски лири за наемане на гранични чиновници, обезпечаване на медикаменти и подготовка за опашки от камиони към главното пристанище на Ламанша - Дувър.

Много икономисти споделят, че Брекзит без договорка ще докара до

криза и ще аргументи стопански безпорядък,

при което има възможност от дефицит на прясна храна и други артикули, откакто митническите инспекции основат усложнения на пристанищата във Англия.

Подкрепящите Европейски Съюз депутати дават обещание да се захванат за борба, щом Народното събрание се върне от лятната почивка на 3 септември. Те имат две вероятни тактики: приемане на закон, който изключва Брекзит без договорка, или събаряне на държавното управление и заменянето му с ново, което да изостави безкомпромисния метод на Джонсън.

" Шансовете за избори се усилват, откакто редовите депутати обмислят способи, по които да могат да осуетят проектите на Джонсън ", сподели ръководещият шеф за Европа в консултантската компания за проучване на политическия риск " Юрейша груп " Муджтаба Рахман. " Движим се към състояние, при което е малко евентуално да бъде реализиран необикновен прогрес през август. Септември и октомври ще бъдат трескави. А това е меко казано. "

 Един въпрос в Брюксел и в Лондон: може ли Борис Джонсън да бъде спрян
© Hannah Mckay, REUTERS

Лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Джереми Корбин сподели в понеделник, че ще свика избор на съмнение към държавното управление, щом Народното събрание се върне, с цел да " подсигурява, че няма да бъде разрешено на това държавно управление да изведе страната от съюза (ЕС) без договорка ".

Евентуален избор на съмнение има положителни шансове за триумф, защото консерваторите на Джонсън разполагат с работно болшинство от едвам един глас, а някои консервативни депутати са твърдо срещу Брекзит без договорка. Ако държавното управление загуби, то ще има 14 дни, с цел да анулира резултата, като завоюва ново гласоподаване. Ако не успее, ще има избори.

Законът за производство на парламентарните избори на непрекъснато открита дата, въведен през 2011 година, обаче оставя въпроси за това какво се случва през решаващите 14 дни. Опозицията споделя, че Джонсън ще би трябвало да подаде оставка и и да се види дали някой различен може да сформира държавно управление. Противниците на Брекзит считат, че могат да образуват държавно управление на националното единение, чиято единствена цел да бъде да изиска от Европейски Съюз

отсрочване на Брекзит, до момента в който бъдат създадени избори или нов референдум, или и двете.

Съюзниците на Джонсън обаче споделят, че той може да остане на поста през двете седмици, печелейки време, а след това да свика избори за след 31 октомври. Англия автоматизирано би напуснала Европейски Съюз на Хелоуин, по време на акцията.

Това би било противоречиво, въпреки че не е ясно дали би било нелегално.

Консервативният народен представител Доминик Грийв сподели през вчерашния ден, че визията, " че в случай че загубиш избор на съмнение, просто ще стоиш безучастно и ще се барикадираш на Даунинг стрийт ", е " напряко смайваща, глупава, детска и няма да проработи ".

Другият метод, по който Народното събрание може да спре овакантяване без договорка, е като одобри закон, който или да анулира Брекзит, или да подреди на държавното управление да изиска от Европейски Съюз нова пролонгация. Подкрепящи Европейски Съюз депутати от няколко партии водят неофициални договаряния за своята тактика да осъществят това през есента.

Правителството обаче управлява графика на Народното събрание и ще се опита да ограничи опциите на опозиционните депутати да създадат законодателни оферти или промени. Джонсън също по този начин отхвърля да изключи опцията краткотрайно да прекрати работата на Народното събрание, в случай че законодателното заседание се опита да спре Брекзит, въпреки че министър председателят евентуално би се сблъскал с правно предизвикателство, в случай че направи това.

Старши изследователката по Брекзит в Института за ръководство Мади Тимонт Джак сподели, че Англия върви към " война на безсилие сред държавното управление и Народното събрание " с непредвидими последствия.

" Не знаем до каква степен е подготвен Борис Джонсън да оспорва откритите конституционни практики, които нормално чакаме да виждаме ", сподели тя. " Това е просто една голяма, голяма незнайна. " /БТА

Всичко, което би трябвало да знаете за: Преговорите за Брекзит (637)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР