Един уикенд на къмпинг може да ви помогне ако страдате

...
Един уикенд на къмпинг може да ви помогне ако страдате
Коментари Харесай

Няколко нощи на къмпинг и ще спите като бебе

Един уикенд на къмпинг може да ви помогне в случай че страдате от бодърствуване или имате проблем със заспиването, написа изданието Live Science.

След като прекарат няколко нощи надалеч от актуалните улеснения и най-много надалеч от електрическите лампи, хората заспиват по-рано от естественото, сочи изследване, оповестено в списание Current Biology.

Човешкият биологичен часовник се сверява частично от осветлението, пишат откривателите в своето изследване. Но актуалната ни среда на живот може да повреди нашите биологични часовници, тъй като се излагаме на светлина отвън естествения цикъл на слънцето — изгрев и залез.

Резултатите демонстрират, "че един уикенд на къмпинг може бързо да възвърне нашия биологичен часовник ", изяснява водещият създател на проучването Кенет Райт, доцент в катедрата по кинезиология и приложна физиология в Университета в Колорадо Боулдър в ЕurekАlert!. С други думи, в случай че излезем от зоната си на комфорт и се отдалечим от изкуствените светлини на актуалния свят, бихме могли да помогнем на биологичния си часовник да се синхронизира с естествените ритми на деня и нощта и да влезе още веднъж в темп.

Изследователите вършат два опита в границите на своето проучване — един през зимата и един през лятото.

В първия опит учените изпращат петима души на къмпинг през месец декември в Колорадо. Преди пътуването учените мерят равнищата на мелатонин на участниците в продължение на 24 часа, откакто прекарват шест дни, водейки нормалната си скица на сън. Нивата на мелатонин, който от време на време се назовава хормон на съня, се усилват или понижават в границите на деня и тези равнища могат да се трансформират като реакция на светлината.

След шестте дни на къмпинг — по време на които участниците не употребяват фенерчета или електронни устройства — хората се върнали и още веднъж са им измерени равнищата на мелатонин.

Докато са на къмпинг хората са изложени на светлина, която е 13 пъти по-ярка от светлината, на която са били вкъщи си, откриват откривателите.

След къмпинга равнищата на мелатонин на лагеруващите стартират да нарастват 2,6 часа по-рано, в сравнение с когато са вкъщи си, съгласно изследването. Освен това, когато са на къмпинг, хората заспиват 2,5 часа по-рано, в сравнение с когато са в нормалната си среда и спят към 2,3 часа по-дълго, откриват откривателите.

Но разликите в излагането на слънце са много огромни сред зимата и лятото, тъй че учените вземат решение да видят дали през лятото също може да се измества биологичният часовник.

Вторият опит през юли включва 14 души, 9 от които прекарват един уикенд на къмпинг в Колорадо. За разлика от зимното изследване, до момента в който са на къмпинг им е позволено да употребяват прожектори и фенери, само че не и други електронни устройства. Изследователите мерят равнищата на мелатонин на всички в продължение на 24 часа, откакто участниците прекарват двата дни на уикенда на къмпинг или вкъщи.

Разликата в равнищата сред лагерниците, които са изложени на повече светлина денем, и тези, които са останали вкъщи, не е толкоз огромна, колкото тази, която се следи през зимата. Летните лагеруващи са изложени на четири пъти повече светлина денем, спрямо 13-кратното нарастване в излагането на слънчева светлина за зимните лагеруващи.

Изследователите откриват, че групата, която е била на къмпинг през лятото си лягат едновременно, когато са на къмпинг през уикенда, както когато са били вкъщи си. Но лятната група, която не отива на къмпинг, си ляга съвсем 2 часа по-късно през уикенда, в сравнение с го прави през седмицата. Хората постоянно нарушават цикъла на съня си през уикенда, като си лягат по-късно от нормално, пишат откривателите. Но един прекаран на къмпинг уикенд ще попречи на това типично нарушаване, съгласно тях.

Освен това, равнището на мелатонин на лагеруващите стартира да се покачва към час и половина по-рано, откакто са били на излет през уикенда. Нивата на мелатонин в групата на останалите у дома обаче, стартират да нарастват към час по-късно през почивните дни спрямо тези през седмицата, пишат създателите.

Ако човек желае да си легне по-рано, един уикенд, прекаран на къмпинг, може да бъде решението, отбелязва Райт. Разбира се, в случай че къмпингът не е вероятен, човек може да се концентрира върху поддържането на постоянен график на съня (което значи лягане и пробуждане едновременно всеки ден), увеличение на количеството на слънчева светлина, на която се излага денем и понижаване на изкуствената светлина през нощта, прибавя той.

Освен това, констатациите "подчертават нуждата архитектурните планове да позволяват повече естествена слънчева светлина в актуалната архитектурна среда ", съобщи Райт.

Изследователите означават, че са нужни повече проучвания, които да включват повече хора. Освен това, учените желаят да дефинират какъв брой време е належащо за резултатите на естественото осветяване, с цел да нулират цикъла на съня, пишат те.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР