Един руснак влезе тази седмица в полезрението на целия свят.

...
Един руснак влезе тази седмица в полезрението на целия свят.
Коментари Харесай

Защо олигарх № 1 в Русия лиши децата си от наследство

Един руснак влезе тази седмица в полезрението на целия свят. Милиардерът Владимир Потанин сложи  исторически връх по благосъстояние измежду руснаците. Състоянието на съсобственика на “Норилски никел ” удари 30 милиарда $, заяви Forbes.

Ръстът на положението на Потанин се обезпечава от повишаването на котировките на акциите на “Норилски никел ”. Цената им тази седмица доближи 26 290 рубли за акция, което е с 5,7% повече от 1 февруари (24 866 рубли), оповестиха незабавно съветските медии.

В челната тройка водачи на съветския лист на " Форбс " са още и съсобственикът на " Северстал " Алексей Мордашов с 28,4 милиарда $ и съсобственикът на завода в Новолипецк Владимир Лисин с 26 милиарда $. И тримата най-богати руснаци са представители на металургичната промишленост.

 https://www.nornickel.ru/upload/medialibrary/e5a/222.jpg

Тази седмица обаче Владимир Потанин се изкачи на 50-то място в стълбицата на милиардерите в света, показвана постоянно от Forbes.

Финансовият удар обаче идва на фона на правни проблеми за Потанин. Съдът наложи на дъщерното му сдружение Norilsk-Taimyr Energy Company (NTEK). През май предходната година стана софтуерна повреда на ТЕЦ-3 в Норилск, вследствие на което над 20 000 тона петролни артикули се изтекоха от резервоара. Росприроднадзор подаде иск, който беше задоволен. NTEK беше наказан да заплати 146 милиарда рубли отплата за екологични вреди.

Владимир Олегович Потанин е роден на 3 януари през 1961 година в Москва. Той принадлежи към категорията на децата, които в Русия назовават ​​„ златната юноша “. Бащата на бъдещия предприемач Олег служи като търговски представител в Министерството на външната търговия. Майката е работила като доктор. Родителите не отхвърлят нищо на сина си. Така от дете Владимир се отличава със забележително самочувствие и лидерски качества, което го води до триумф и невероятна биография.

Милиардерът е член на комсомолската партия от 1975 година, а по-късно се причислява към Комунистическа партия на Съветския съюз. През 1983 година приключва Московския държавен институт за интернационалните връзки (МГИМО) със компетентност „ Международна стопанска система “. Там учи британски и френски, които са му доста потребни в развиването на бизнеса.

Важна роля за образуването на сполучливия бизнес на Потанин изиграва дейното му присъединяване в Министерството на външноикономическите връзки и комсомолската организация, където милиардерът придобива голям брой скъпи контакти. В Русия назовават годините преди разпада на Съветския съюз „ времето на комсомолския бизнес “. В основата на това са спечелите тогава от днешните олигарси пари посредством работата на младежките креативен сдружения. Чрез тези центрове парите от бюджета се пренасочват към компании. В едно от многото си изявленията Потанин призна, че е играл играта си в тази област без специфични правила и правила.

Веднага след завършването на университета (1983 г.) и до 1990 година Владимир потегля по стъпките на татко си и работи в структурата на Министерството на външната търговия. През 1990 година става президент на Асоциацията за външна стопанска система Интеррос /Interros/. Известно е, че тази компания е проведена от Шилин, който по това време е заместник-министър на външната стопанска система. Тази компания прави експорт на артикули от страната на Запад. През този интервал Потанин се среща с Михаил Прохоров, който ще стане негов бизнес сътрудник. През 1992-93 година дружно с Прохоров провежда банката на Международната финансова компания, която се оглавява от Потанин.

През 1997 година е основана компанията „ Проф-Медиа “ пед чийто надзор попадат няколко известни издания -  „ Известия “, „ Комсомолская истина “ и „ Афиша “. Потанин не напуща и Интеррос и до 1998 година е неин президент.

Всичко върви безпрепятствено до 2007 година, когато Владимир взема решение да раздели бизнеса със своя сътрудник Прохоров. Владимир прекъсва връзките си с Михаил, тъй като Прохоров е задържан и двамата постоянно са герои на тъмните бизнесновини в Русия.

До 2013 година предприемачът е натрупал положение от 14,3 милиарда $. По това време той към този момент има над 30% от акциите на „ Норилски никел ” и „ Проф-Медия ”. Потанин се намесва и в политиката. През 96-97 година работи като заместник-председател на държавното управление на Руската федерация по стопански въпроси. Бил е и ръководител на 20 държавни комисии. През 2003 година взе участие във Форум на Обединена Русия.

През 2006 година става член на публичната камара на Руската федерация и става ръководител на комисията по щедрост и доброволчество.

От 2008 до 2010 година е началник на Комисията, която се занимава с развиването на щедрост. По това време е създаден план за освобождение от налози на организации, които популяризират обществена реклама. Сега Потанин оглавява надзорния съвет на Международния олимпийски университет в Русия.

От края на ХХ век Владимир Потанин е на върха в листата на най-успешните хора на планетата на списание Forbes. Снимката му в това списание към този момент е нормална. Притежава повече от 30% от активите на „ Норилски никел ”. Вози се на яхта Anastasia, пусната през 2008 година, която е дълга повече от 75 метра.


Наталия Варламова

Първата брачна половинка в биографията на Владимир е Наталия Варламова. Бизнесменът се срещнал с бъдещата си брачна половинка, когато те още били в учебно заведение. Двамата имат три деца. Най-голямата щерка Анастасия е родена през 1984 година и е международна шампионка по аквабайк. Завършила е същия университет като татко си. Средният наследник се споделя Иван, той е роден през 89 година и, сходно на по-голямата си сестра, обича аквабайк, където също доближава избрани висоти, ставайки първенец на Русия в този спорт. Най-малкият наследник Василий, е роден през 2000 година.

Не може обаче да се каже обаче че наследниците ги чака слънчев живот. Потанин има 7 деца. През 2010 година  в изявление за Financial Times милиардерът съобщи, че няма да остави капитала си на децата, а ще го даде за щедрост. Понанин е един от първите съветски предприемачи, който става човеколюбец и постоянно подарява  значителни суми за благотворителни и стипендиантски стратегии.

Потанин стимулира решението си, обяснявайки, че е дал на децата си най-важното - положително, влиятелно обучение, помагал им е във всички инициативи, тъй че в този момент те са подготвени за самостоятелен живот. И най-важното – придобили са способността да си изкарват хляба.

През 2014 година Владимир се развежда с Наталия и се дами за повторно за Катрин, с която има интимни връзки дълго време преди този момент. Тя има щерка Варвара, за която се счита, че е от Потанин, само че родена преди брака.

 https://hrmonitor.ru/wp-content/uploads/2018/06/4-1.jpg

С новата си жена Екатерина

Не бъдете в зоната си на комфорт. Винаги слушайте вътрешния си глас. Ако се появят рухвания, това също би трябвало да се направи вярно. Подобряване на околната среда. В бизнеса не правете неща, които в никакъв случай не бихте правили през живота си.

Биографията на Потанин се отличава с благотворителната му активност, която той стартира да да развива още през 1999 година. Тогава е основана благотворителната фондация „ Владимир Потанин “. Целта на фондацията е да основава планове в региона на образованието и културата. Всяка година организацията дава почти 10 милиона $.

 https://tadviser.ru/images/5/59/Vladimir_Potanin_Family.jpg

През 2003 година предприемачът става началник на настоятелството на Ермитажа. Владимир подарява 5 милиона от персоналните си средства на този музей.

Присъединявайки се към акцията „ Даване на клетва “, Потанин  дарява половината от парите си за щедрост. На въпроса за какво прави това, предприемачът просто дава отговор, че в случай че човек е достигнал до триумф,  не би трябвало да стои настрани, а би трябвало да прави положителни каузи за другите, тези, които се нуждаят. Той твърди, че всеки, който разполага с милиони, просто е задължен да подари част от парите си за благотворителни потребности, да се занимава с действия, потребни на обществото.

Владимир обича футбола, обича да пътува и прекарва доста време в него, занимава се и с водни спортове и алпийски ски. Няма нищо срещу да се състезава и в интелектуални игри като шах.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР