Един репортер от Bulgaria on Air ми зададе въпрос, който

...
Един репортер от Bulgaria on Air ми зададе въпрос, който
Коментари Харесай

Бизнесменът Ивайло Пенчев: Заслужих си подигравки след репликата за заплатите от 700 - 800 лв.

Един кореспондент от Bulgaria on Air ми зададе въпрос, който не ме вълнуваше. Той искаше да разясня по какъв начин живее един човек със заплата 700 лв.. Искам да се извиня на хората, които съм засегнал – по-късно изявление събрах доста хейт и част от подигравките си ги заслужавам . Така предприемачът Ивайло Пенчев, притежател на компанията Walltopia, разяснява отрицателната реакция по собствен адрес поради изявлението му, че не знае кой получава 700-800 лв. заплата в негова компания. Съгласен съм, че съм новобогаташ, даде образец Пенчев за засегнатост, която си заслужил.

На Пенчев му се наложи да разяснява известен в обществените мрежи колаж с публикация за работа в Walltopia, с оповестена брутна заплата от 800 лв. месечно. В Летница равнището на възнаграждение за чистачка е такова, 700-800 лв. , сподели предприемачът, обяснявайки, че в обявата терминът " механически помощник " значел това . Той беше нападнат, че имало публикация от Walltopia и за програмист – за 1000 лв.. Няма да си намерите програмист за толкоз, безапелационна беше Ваня Григорова, специалист към КТ " Подкрепа ". Нямам близки хора, които да вземат 700-800 лв. заплата. Средната заплата в Walltopia е 1860 лв., разясни въпреки всичко Пенчев.



Ако бизнесът върви добре, заплатите могат да се качат. Другият фактор за нарастване на възнагражденията е конкуренцията за фрагменти. В Walltopia заплатите се подвигнаха няколко пъти за 5-6 години поради конкуренцията, посочи предприемачът пред Нова телевизия.

Същевременно Ваня Григорова изрази тезата, че един човек не може да се контракти за естествена заплата и такава сделка става факт единствено при обединяване, т.е. профсъюз. Тя даде образец с конкуренцията в туризма, където се търсят фрагменти от Украйна и Молдова, което не води до по-високи заплати. Никой шеф не заплаща непринудено високи заплати , акцентира тя.

Ако не осигурите ниска себестойност на продуктите си, не можете да сте конкурентен. Когато сте шеф, натискате за ниски заплати, като сте синдикалист, желаете високи заплати – това е вътрешно несъгласие, върху което би трябвало да се замислим, сподели Ивайло Пенчев. Пенчев даде образец за туризма – дано синдикатите създадат всичко допустимо там да се увеличи цената на услугата. Ако желаеме да се развива бизнесът, би трябвало да внасяме фрагменти – за всички браншове , добави предприемачът.

Ваня Григорова обаче не се съгласи, давайки статистика от Агенцията по труда с брой регистрирани безработни и брой оповестени работни места и по какъв начин има извънредно невисок % на търсени фрагменти с висше обучение. Пенчев обаче сподели, че от записаните в Бюрото на труда доста хора не умеят да вършат неща, които се търсят. Той не е склонен да има и минимална работна заплата, до момента в който Григорова отвърна, че България има да догонва Европа продуктивността във връзка с заплатите.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР