Един потребител на смартфон консумира средно 15,2 GB данни всеки

...
Коментари Харесай

Инфраструктурата може да не издържи мобилния уеб трафик


Един консуматор на смарт телефон употребява приблизително 15,2 GB данни всеки месец
(снимка: CC0 Public Domain)

Само за две години мобилният уеб трафик се удвоил. И ще продължи да пораства с бързи темпове, само че инфраструктурата може да не успее да се оправи с натоварването, предизвести Ericsson в новия си отчет за подвижността, който прави оценка настоящото положение на световния пазар на мобилен интернет достъп и дава прогноза за идващите години.

Резултатите от изследването демонстрират, че размерът на уеб трафика в клетъчните мрежи нараства бързо. Това се улеснява от ускореното развиване на мрежовата инфраструктура от пето потомство (5G) и въвеждането на неограничени тарифни проекти от страна на телеком операторите.

Между четвъртото тримесечие на 2021 година и първото тримесечие на 2022 година потреблението на мобилни данни е повишено с 10%, като общият месечен трафик доближава 93 Ebytes (екзабайта). Ако съпоставим с първото тримесечие на 2021 година и 2020 година, то растежът е надлежно 40% и 100%. С други думи, за две години натоварването на клетъчните мрежи във връзка с предаването на данни се е удвоило.

През 2017 година притежателите на смарт телефони са консумирали приблизително по 2,6 GB (гигабайта) данни на месец. В края на настоящата година, този индикатор ще бъде 15,2 GB, а през 2027 година ще доближи 39,7 GB. Основното натоварване на клетъчните мрежи идва от видео наличието. То към този момент заема 69% от общия мобилен трафик на месец, а през 2027 година делът на видеото ще доближи 79%.
още по темата
„ Държавите, които интензивно развиват 5G, ще подтикват растежа на мобилните данни в света. През 2021 година тези мрежи заемаха 10% от международния трафик, а през 2027 година ще имат 60% ”, сочи прогнозата.

В същото време специалистите се притесняват, че при толкоз бърз напредък на мобилния трафик на данни клетъчната инфраструктура може да не издържи натоварването, както и появяването на голям брой устройства за интернет на нещата (IoT). Това ще докара до понижаване на скоростта на транспорт на данни и разнообразни повреди.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР