Един полицай, убит при нападение в Косово, обвинен за Сърбия

...
Един косовски полицай беше убит, а друг ранен при стрелба
Коментари Харесай

Един косовски полицай беше убит, а друг ранен при стрелба в село в северната част на Косово в първото такова насилие от месеци, за което премиерът Албин Курти обвини при подкрепа от съседна Сърбия.

Курти каза, че „маскирани професионалисти, въоръжени с тежки оръжия“ са открили огън по полицейски патрул в село Банска, Лепосавич, на 55 км (35 мили) северно от столицата Прищина, в 3 сутринта (01:00 GMT) в неделя.

Продължете да четете

списък от 3 елемента. Западът все още иска ли демократично Косово?Преговорите между Сърбия и Косово отново се провалят„Дискриминация ': Румънски фенове обявяват "Косово е Сърбия", спират мачакрай на списъка

„Организираната престъпност, която се подкрепя политически, финансово и логистично от Белград, атакува нашата държава“, написа Курти на страницата си във Фейсбук. „Правителството на Република Косово и неговите държавни институции са готови и координирани да отговорят на престъпността и престъпниците, терора и терористите.“

Отделно полицията каза, че „са били нападнати от няколко различни позиции с арсенал от огнестрелни оръжия“ по време на въоръжено нападение срещу патрул, който се приближавал до блокиран път близо до границата със Сърбия. Съобщава се също, че нападателите са били въоръжени с ръчни гранати и раменни ракети.

Сърбия все още не е коментирала инцидента и обвинението.

INTERACTIVE - Къде е Косово

Напрежението тлее от месеци в бившата сръбска провинция след решението на Косово да назначи кметове етнически албанци в четири общини със сръбско мнозинство през май миналата година.

Решението разпали сблъсъци, при които над 90 мироопазващи войници на НАТО и около 50 сръбски протестиращи бяха ранени в Северно Косово.

Етническите албанци съставляват повече от 90 процента от населението в Косово, като сърбите са мнозинство само в северния регион, близо до границата със Сърбия, където се планира асоциация на общини със сръбско мнозинство.

Спонсорираните от Европейския съюз преговори за нормализиране на отношенията между Косово и Сърбия, два бивши военновременни врагове, отново се спряха миналата седмица, като ръководителят на външната политика на блока Жозеп Борел обвини Курти, че не е създал асоциацията на общините със сръбско мнозинство, която ще им даде повече автономия.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР