Един път годишно учителите ще получават допълнително възнаграждение за постигнати

...
Един път годишно учителите ще получават допълнително възнаграждение за постигнати
Коментари Харесай

Веднъж годишно учителите ще получават добавка за постигнати резултати

Един път годишно учителите ще получават в допълнение заплащане за реализирани резултати, гласи предложение за изменение на Наредба 4 от 20.04.2017 година за нормиране и възнаграждение на труда, импортирано от министъра на образованието Красимир Вълчев за разискване преди гласуването му от Министерски съвет.

Промяната е нужна заради нееднозначното пояснение на характера на възнаграждението за реализирани резултати от труда и се постанова по отношение на определянето на месечния застрахователен приход на лицата - разяснява министърът в претекстовете си.

Учителите подлежат на оценяване от шефа или от комисия, според от броя на педагозите в просветителната институция, като индикаторите са: обмисляне, организация и осъществяване на образователно-възпитателния развой (14 т.); потребление на интерактивни способи, нововъведения и ИКТ (8 т.); работа в екип за основаване на подобаваща образователно-възпитателна среда (комуникация с педагогическия консултант, психолога, присъединяване в комисии и др.) (8 т.); работа с деца и възпитаници, в т. ч. застрашени от отпадане; в риск; в мултикултурна среда; със специфични просветителни потребности и/или хронични болести и други (8 т.); работа с деца и възпитаници за присъединяване и заемане на призови места в общински, регионални, районни, национални и интернационалните надпревари, състезания и олимпиади (7 т.); работа с родителите (6 т.); работа с деца и възпитаници в занимания по ползи (7 т.); работа в методически обединявания и подкрепяне на новоназначени учители (7 т.); създаване и осъществяване на планове (5 т.); получени професионални оценки и награди през оценения интервал и други определени от институцията индикатори (30 т.). Общият брой точки е 100.

Размерът на спомагателното заплащане е симетричен на получения брой точки по отношение на общия брой точки на педагогическите експерти, а съответните размери дефинира със заповед шефът.

В проектонаредбата за изменение на Наредба №4 е заложено и нарастването на заплатите на педагозите от 1 януари 2020 година с не по-малко от 17%, като за задачата са нужни 360 млн. лв.. От януари минималната съществена заплата на преподавател, педагог, логопед, психолог, педагогичен консултант, корепетитор, хореограф, треньор по тип спорт, рехабилитатор на слуха и говора, началник на направление ИКТ се покачва от сегашните 920 лева на 1085 лева За старши учителите/възпитателите тя се усилва от 955 лева на 1120 лева Главните учители/възпитатели ще стартират с минимално главно заплащане 1176 при настоящо 1005. Стартовата заплата за зам.-директорите се покачва от 1065 на 1246 лева, а за шефовете - от 1140 на 1334 лева

Увеличенията бяха заложени в анекс към Колективния трудов контракт, подписан през ноември от Министерството на образованието и науката и национално представителните синдикални и работодателски организации в системата на предучилищното и учебното обучение.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР