Един от знаковите беларуски лидери, изправили се срещу управлението на

...
Един от знаковите беларуски лидери, изправили се срещу управлението на
Коментари Харесай

Осъдиха беларуски опозиционер на 18 години затвор

Един от знаковите беларуски водачи, изправили се против ръководството на Александър Лукашенко, бе наказан на 18 години затвор.

Сергей Тихановски, брачен партньор на опозиционерката Светлана Тихановска, получи присъда за образуване на вълнения наред с други обвинявания след правосъден развой, избран като подправен, съобщи „ Би Би Си “.

Мъжът планираше да премери сили с Лукашенко на президентските избори през 2020 година, само че бе арестуван преди вота. Така се стигна до кандидатурата на брачната половинка му. Официалните резултати бяха в интерес на Лукашенко и незабавно след изборите, страхувайки се за сигурността си, Тихановска напусна Беларус. След постановлението на съда тя разяснява, че присъдата е „ персонално възмездие “ от президента.

„ Докато укрива политическите пандизчии в закрити процеси, той се надява да продължи репресиите в безмълвие. Но целият свят гледа. Ние няма да спрем “, написа Тихановска, която сега живее в Литва, в обществената мрежа Twitter.

Съпругът ѝ, който е известен влогър в YouTube, е наказан за образуване на вълнения, както и подбудителство на ненавист след развой, траял към месец при закрити врата.

Други петима опозиционери са наказани на затвор за разнообразни времеви интервали, вариращи от 14 до 16 години.

Преизбирането на Лукашенко за шести президентски мандат през август 2020 година провокира неодобрение и не бе прието от западните страни. Вълна от митинги заля беларуската столица Минск, а съгласно разнообразни източници от началото на демонстрациите над 25 хиляди са били задържани.

През юли друга водеща фигура – Виктор Бабарико, бе наказан на 14 години затвор по обвинявания в машинация.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР