Един от всеки трима, които са прекарали тежко коронавирус, впоследствие

...
Един от всеки трима, които са прекарали тежко коронавирус, впоследствие
Коментари Харесай

Всеки трети след тежка форма на Covid-19 е с влошено психично здраве

Един от всеки трима, които са прекарали тежко ковид, след това са били диагностицирани с неврологично или психиатрично положение в границите на шест месеца след инфекцията, откри изследване. Анализирани са здравните досиета на 236 379 пациенти, най-вече от Съединени американски щати. 34% са имали проблеми с психологичното си  здраве и неврологични недоволства половин година след прекараната болест. 17% са развили нараснала тревога.

Експертите предизвестиха, че системите за опазване на здравето би трябвало да разполагат с запаси, с цел да се оправят с пациенти, наранени от това изобретение, вредите от което могат да бъдат „ обилни “ поради мащаба на пандемията. 
Неврологичните диагнози като инсулт и деменция са по-редки, само че от тези, които са били признати в болница за интензивно лекуване, 7% са получили инсулт и близо 2% са били диагностицирани с деменция.Проучването, оповестено в Lancet Psychiatry, сочи, че тези диагнози са по-чести при пациенти с Covid-19, в сравнение с измежду тези, които са имали грип или инфекции на дихателните пътища за същия интервал от време.
След като се вземат поради главните здравни характерности като възраст, пол, етническа принадлежност и съществуващи хронични болести, рискът от неврологични и психологични диагнози след Covid-19, в сравнение с след грип, се усилва с 44%.
Проф. Пол Харисън, водещ създател на проучването, от университета в Оксфорд, сподели: „ Това са действителни данни от огромен брой пациенти. Те удостоверяват високите равнища на психиатрични диагнози след Covid-19 и демонстрират, че се появяват и съществени нарушавания, засягащи нервната система (като инсулт и деменция). "
Най-честите диагнози шест месеца след Covid съгласно проучването са: тревожни разстройства (срещащи се при 17% от пациентите), внезапни промени в настроението (14%), увеличена корист с алкохол, опиати или медикаменти (7%) и бодърствуване (5%). 

Източник
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР