Един от всеки три случая на деменция по света в

...
Един от всеки три случая на деменция по света в
Коментари Харесай

Учени: 9 промени в начина на живот могат да намалят риска от деменция

Един от всеки три случая на деменция по света в бъдеще може да бъде предотвратен, в случай че доста хора се погрижат за умственото си здраве в хода на живота си, показва интернационално проучване, оповестено в медицинския вестник The Lancet и представено от Би Би Си.

Деменцията, или неврологичното заболяване на мозъка, което се характеризира с намаление на умствените качества и загуба наизуст, ще бъде по-често срещана в бъдеще измежду европейците на по-ранна възраст спрямо преди десетилетия, плануват разбори до момента. Умът се експлоатира извънредно доста в актуалните общества, където хората постоянно недоглеждат грижата за неговото здраве, а подчертават по-скоро на физическото. 

Изследването показва 9 високорискови фактора за развиването на деменция. Факторите са били показани на интернационална конференция на Асоциацията за битка с заболяването на Алцхаймер в Лондон, Англия. 

Учените считат, че до 2050 година 131 милиона души на света ще страдат от деменция. В момента те считат, че световно с деменция живеят към 47 милиона души. 

9-те фактора, които съгласно тях способстват за риска от заболяване са:

- загуба на слуха на междинна житейска възраст - виновна за 9% от риска;

- крах в завършването на приблизително обучение - за 8%;

- тютюнопушене - 5%;

- крах в търсенето на ранно лекуване за депресията - 4%;

- липса на физическа интензивност - 3%;

- живот в обществена изолираност - 2%;

- високо кръвно налягане - 2%;

- наднормено тегло - 1%;

- диабет от вид 2 - 1%. 

Според медиците тези рискови фактори са евентуално променими и прибавят 35% риск от заболеваемост. Останалите 65% риск са непроменими посредством промени в метода на живот. 

" Въпреки че деменцията се диагностицира на по-късен стадий от живота, мозъчните промени нормално стартират да се развиват години по-рано ", разяснява създателят на проучването проф. Джил Ливингстън от University College London. " Предприемането на дейности в този момент доста ще усъвършенства живота на хората с деменция и техните фамилии в бъдеще и като се случи, може да трансформира бъдещето на обществата ", продължава той. 

Докладът се основава на работата на 24 интернационалните специалисти. Той изброява изгодите от създаване на " когнитивен запас ", което значи усилване на връзките в мозъка, с цел да може той да продължи да действа на по-късен стадий от живота макар вредите върху него. 

Източник: Мениджър Нюз

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР