Един от световните лидери в кредитното застраховане - Кофас (Coface)

...
Един от световните лидери в кредитното застраховане - Кофас (Coface)
Коментари Харесай

22 български фирми в класацията на Кофас за 500-те топ компании в региона

Един от международните водачи в кредитното обезпечаване - " Кофас " (Coface) показа последната си годишна ранглиста за най-големите 500 компании в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) - ЦИЕ топ 500 (CEE Top 500).

Класацията ЦИЕ Топ 500 дава взор върху бъдещето и обобщава икономическата интензивност на района за миналата година. Освен това то демонстрира положението на 500-те най-големи компании в ЦИЕ и техния оборот, оповестява БНР.

Новата годишна ранглиста отразява компликациите, подбудени от коронавирусната пандемия, като демонстрира и по какъв начин фирмите се приспособиха към тази нова обстановка.

През 2020 година фирмите от ЦИЕ се приспособиха добре към новата пандемична среда, макар че оборотът на 500-те топ компании спадна през 2020 година с 3,3% до 667 милиарда евро. Въпреки че доста от тях не биха се справили с следващи налагания на локдаун и ограничаващи ограничения без държавни дотации, за други пандемията Covid-19 беше интервал на облаги и разцвет.

В новата годишна ранглиста попадат 22 компании от България, което е с 4 повече по отношение на предходната ранглиста. Това отрежда 7-а позиция на нашата страна измежду всички проучвани 12 страни от Източна и Централна Европа. Начело е Полша със 161 компании в Топ 500, следвана от Чехия (със 77), Унгария (с 68) и Румъния (с 56 компании). Пред нас са още страни като Словакия (с 35) и Литва (с 26 компании в влиятелната класация).

Според данните на " Кофас " оборотът на включените в класацията 22 български компании е достигнал през 2020 година 20,748 милиарда евро, а чистата облага - 816 млн. евро. Броят на заетите лица в 22-те българи компании е 32 810, което обаче е едвам 1,1% от работната мощ в нашата страна и по този индикатор България заема последното място измежду останалите страни от Централна и Източна Европа.

България е една от единствено четирите страни в класацията на " Кофас ", която е нараснала броя на фирмите, влизащи в ЦИЕ - Топ 500, като по отношение на година по-рано техният брой се е нараснал с 4. По-голямо нарастване (със 7 до общо 15 компании) е регистрирано само в Сърбия, до момента в който нарастването в Литва е съшо с 4 (до общо 26 компании), а Хърватия е добавила една компания към тази ранглиста (до общо 14).

" Кофас " предвижда, че осредненият стопански напредък на страните от ЦИЕ ще доближи 5,4% през тази и 4,7% през 2022 година, само че предизвестява, че страни с доста ниско равнище на имунизация против Covid-19 като България, Румъния и някои други балкански страни могат да понесат нов пандемичен удар, който към този момент наподобява е реалност заради възходящия в последно време брой на новите случаи на ковид.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР