Един от шестте благородни метала в платиновата група записа значителен

...
Един от шестте благородни метала в платиновата група записа значителен
Коментари Харесай

Ценови рекорд: Иридият изпревари биткойна, стана три пъти по...

Един от шестте благородни метала в платиновата група записа забележителен ценови тренд, като изпревари и биткойна. Иридият, един от най-редките благородни метали в света, е поскъпнал със 131 % от началото на януари, надминавайки растежа от 85 % в цената на биткойна, написа Bloomberg. Сребристобелият метал се добива като непряк артикул при обработването на платината и паладия.

Ралито при този метал е подтиквано от спиранията на доставките през последната година и възходящото търсене на иридий, който се употребява при производството на екрани при електрониката, оповестяват от Heraeus Group.

Въпреки че пазарът на иридий е доста по-малък от този на други по-популярни и постоянно срещани благородни метали, индустриалните проблеми оказват огромен въздействие върху цените. Залозите за иридий също са рискови, защото търсенето при него е доминирано от индустриалните консуматори.

Иридият не се търгува на борсата или посредством борсово търгувани фондове, а купувачите на дребно са лимитирани до шепа дилъри и малцина огромни вложители, които се занимават с сходна търговия.

„ Времето за доставка е прекомерно дълго, с цел да се усили предлагането. Единственото краткосрочно решение е по-високи цени, които да накарат хората да продадат това, което имат ",коментира Джей Тейтъм, портфолио управител във Valent Asset Management.

Според данните на Johnson Matthey Plc., иридият, който се употребява и в автомобилните свещи, нараства до 6000 $ за тройунция. Това го прави над три пъти по-скъп от златото.

Част от привлекателността на иридия идва от лимитираните вложения в производството на платина. До огромна степен тя се употребява при автомобилните катализатори за ограничение на излъчванията. Инвеститорите правят оценка евентуалното нарастване на търсенето на платина при новите водородни технологии, които се конкурират с електрическите автомобили.

Перспективите за стеснено предложение също помогнаха на цените на други метали от групата на платината да набъбнат. Стойността на паладия е с към 9 % под най-високото си равнище, до момента в който цената на родия набъбна до историческите 29 800 $ за тройунция предходната седмица. Рутеният пък нарастна до съвсем 13-годишен връх.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР