Един от последните диви плажове по Южното ни Черноморие ще

...
Един от последните диви плажове по Южното ни Черноморие ще
Коментари Харесай

Отдават под наем един от последните диви плажове

Един от последните диви плажове по Южното ни Черноморие ще бъде предан чартърен. Възможно е още това лято на „ Липите” край Синеморец да има шезлонги и чадъри.

Плажът е част от Природен парк „ Странджа” и предпазена околност „ Силистар”. Мястото попада и в две предпазени зони. Въпреки това, е извършен конкурс, без да е координиран с екоминистерството и дирекцията на парка, оповестява БТВ.

Въпреки сложния достъп, плажът е желан от фенове на природосъобразния туризъм. Затова и те реагираха остро на новината, че плажът ще бъде предан чартърен. „ Трябва да ги глобяваме за прекосяване през тези горски пътища. Няма по какъв начин да се случи, би трябвало да се наруши тази заповед! Трябва да мине противозаконно”, сподели Николай Вълчанов, шеф на РГС – Царево.

Какви ще са евентуалните вреди от поток от коли през гората и построяването на инфраструктура до плажа не е изследвано. „ Тези вековни габъри са част от едно естествено местообитание, което е защитавано в мрежата „ НАТУРА 2000”. Те са обрасли с лиани и са една от положителните визитки на Защитена местност „ Силистар”, която се считаше, че е една от най-богатите, като растителни типове в България, уточни Иван Камбуров, гл. специалист „ Биологично разнообразие” – ДПП „ Странджа”.

4500 хектара горска територия – от Бутамята до кльона на Резово са предоставени за стопанисване за 15 години. Концесионерите на ловния сектор, през който се минава за плажа, не знаеха, че е предан чартърен. „ Ако дадем достъп през гората, това значи, че би трябвало да преправяме пътища, хора непрекъснато да има вътре, което при всички случаи нарушава концесионния контракт. Това са пари, които ние вкарваме и то не малко – някъде към 100 хиляди лева годишна такса, която плащаме на Агенцията по горите, на Министерство на земеделието. Ако вкараме коли, коли, палатки и т. н., това значи, че отиват нещата на неуспех и ние най-вероятно ще желаеме обезщетение от държавата”, съобщи Румен Караманов, концесионер на ловджийски сектор „ Чилията”.

На нов конкурс през февруари се явява един претендент, който печели търга за идващите 5 години – против 3000 лева наем на сезон и предложение за 8 лева на чадър и шезлонг.

Проверка на Министерството на туризма е посочила, че линията се намира „ отвън предпазена зона”, излиза наяве от отговор. От ведомството са изпратили писмо до екоминистерството, което да удостовери това мнение.„ Плаж „ Липите” попада в Политическа партия „ Странджа” и Защитена местност „ Силистар”. Това са две предпазени територии по Закона за предпазените територии, както и в две НАТУРА зони – предпазена зона „ Странджа за запазване на дивите птици” и предпазена зона „ Странджа за запазване на предпазените местообитания”. Плажът е далечен от обитаемо място, среща се измежду горска територия, няма никаква връзка. Няма възбрана за стопанисване на плажа и отдаване, само че инфраструктурата до него е неприемлива на този стадий! съобщи Детелина Иванова, Регионална инспекция за опазване на околната среда – Бургас.

6000 квадратни метра от площта на плажа са дюни. Любители на плаж Липите приготвят митинг, в случай че линията бъде дадена за стопанисване. „ На този плаж имаме едни обширни зараждащи се дюни. Зад тях се виждат и преносимите бели дюни, с растителността, в които са открити и любопитни редки растения. Някои от тях са включени в Червената книга, като пясъчната лилия. Зад тях към този момент е фронтът на нормализираните дюни. Дирекцията на парк „ Странджа” не е осведомена, че са осъществени такива преценки какво ще бъде въздействието. Също по този начин не знам дали е провеждана някаква процедура, обвързвана с отреждането на специфичен имот за паркинг ”, сподели Иван Камбуров, гл. специалист „ Биологично разнообразие” – ДПП „ Странджа”.

Очаква се мнение на екоминистерството дали отдаването на плажа чартърен ще повреди предпазената околност.

От Министерството на туризма прецизират, че договорът за наем за плаж „ Липите” още не е подписан и дали линията ще бъде отдадена за стопанисване – ще бъде решено след детайлна експертна оценка.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР