Един от по-малко познатите ценни метали достигна нов ценови рекорд

...
Един от по-малко познатите ценни метали достигна нов ценови рекорд
Коментари Харесай

Малко познат ценен метал достигна рекордна цена

Един от по-малко познатите скъпи метали доближи нов ценови връх в края на предходната седмица. Иридият, част от групата на платината, подскочи с 12 % единствено тази година, написа Bloomberg.

Металът се употребява в автомобилната промишленост, както и за производството на мобилни телефони. Като вторият най-плътен в света и с един от най-високите точки на размразяване, той е извънредно скъп за запалителните свещи на бензиновите коли, както и за производството на стъкло.

 Снимка 353720

" Двигателите, които употребяват запалителни свещи, няма да изчезнат скоро ", споделя Джонатан Бътлер от Mitsubishi Corp. " Има и няколко извънредно вълнуващи способи на приложимост за този метал в самостоятелните коли ", добавя той.

През 2017 година продажбите на бензинови коли надминаха за първи път тези на дизелови в Европейския съюз от 2009 година насам. " Дизелгейт " накара потребителите да погледнат още веднъж към бензина и това сигурно усилва търсенето и цената на метала.

Иридият не се търгува на тържища, а най-често сред снабдители и индустриални консуматори. В петък той доближи цена от 1 090 $ за унция - най-високото равнище от 2001 година насам, след като се пазят данни.

 Бензинът още веднъж е цар по европейските пътища
Бензинът още веднъж е цар по европейските пътища

Продажбите на нови коли с това гориво надминаха тези на дизеловите за първи път от 2009
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР