Един от неговите герои в Кошмари преди Коледа казва: Малцина са

...
Един от неговите герои в Кошмари преди Коледа казва:
Малцина са
Коментари Харесай

Режисьорът на Алиса в страната на чудесата и Батман Тим Бъртън с награда Люмиер за цялостно творчество -

Един от неговите герои в " Кошмари преди Коледа " споделя:

„ Малцина са тези, които отхвърлят, че съм най-хубавият в това, което върша. Защото гениите ми са известни надлъж и нашир. Когато става дума за изненади в лунната нощ доминирам всички, без даже да се пробвам да го върша! "

Джак Скелингтън

Е, това умерено може да се каже и за самия Бъртън. Несъмнено той е един от режисьорите с най-цветно и самоуверено въображение в Холивуд. Той ще получи премията " Люмиер " на 14-ото издание на едноименния фестивал от 15 до 23 октомври в Лион.

Наградата се присъжда от 2009 година от института " Люмиер " за повсеместен принос и връзка с историята на киното. Връчването ѝ е в Лион, където е основан кинематографът от братя Люмиер. Тя е измежду най-престижните в киното.

Предишните лауреати на премията " Люмиер " са Джейн Кемпиън през 2021 година, братя Дарден през 2020 година и Франсис Форд Копола през 2019 година И още: Джейн Фонда, Уон Карвай, Катрин Деньов, Мартин Скорсезе, Педро Алмодовар, Куентин Тарантино, Кен Лоуч, Жерар Депардийо, Милош Форман, Клинт Истууд.

" Тим е човек с взор в бъдещето, човек със жанр и създател, предложил на международното кино галактика с рядка кохерентност и естетическо влияние, без казус в известната просвета ", съобщи управлението на интернационалния фестивал.

Кой е Тим Бъртън?

Американският режисьор и продуцент е роден в фамилията на собственичка на магазин за дарове и общински чиновник в паркове и градини. Детството му е самотно, прекарано в изобразяване на комикси и гледане на остарели филми. В девети клас получава самопризнание от локалната сметосъбираща компания поради афиш против боклуците по негов дизайн. След довеждане докрай на гимназия, Бъртън влиза в Калифорнийския институт по изкуствата. Като доста от приключилите този университет, първата му работа е като аниматор в Дисни.

Дебютът му е сполучлив - с късометражната анимация „ Vincent ” (1982),



след което режисира късометражната драмедия " Франкенуини " (1984 г.), на която прави анимиран римейк 28 години по-късно.



Макар лентата да е спряна от разпространяване, защото е сметната за несъответствуваща за деца, артистът Пол Рубенс взема решение, че Бъртън е подобаващият режисьор за първия му пълнометражен филм - приключенската комедия " Голямото премеждие на Пий-Уий " (1985). Филмът се трансформира в непредвиден триумф и Тим Бъртън придобива известност.



В продължение на 3 години не прави филми, само че през 1988 година му попада сюжетът на " Бийтълджус ".



Фентъзи комедията става огромен шлагер и Warner Bros. му доверява фентъзи трилъра " Батман " (1989) по извънредно известната за времето си комиксова поредност. Триумфът на кино лентата с 10 награди (включително Оскар за сценография) и и забележителни касови достижения, Бъртън получава зелена светлина да прави такива филми, каквито си пожелае.



Успоредно с киното, Бъртън написа книги за деца и юноши.

Тим Бъртън е президент на журито на кинофестивала в Кан през 2010 година Като продуцент има 2 номинации за Оскар: за анимацията " Булката мъртвец " (2005) и за анимацията " Франкенуини " (2012), а също по този начин 3 номинации за премията на Британската академия.
Като режисьор има номинация за Златен глобус за " Суини Тод: Бръснарят Демон от Флийт Стрийт " (2007) и номинация от Британската академия за " Голяма риба " (2003). От фестивала в Кан е номиниран за Златна палма за биографичната драма " Ед Ууд " (1994 г.)



В персоналния си живот: има 4-годишен брак със специалистка по образни резултати Лена Гисеке (от немски произход), след което 9 години - сред 1992 и 2001 - живее с актрисата и модел Лиса Мари, която и играе в негови филми. През 2001 година стартира връзката им с английската актриса Хелена Бонъм Картър, която среща на фотосите на " Планетата на маймуните ", имат 2 деца: наследник и щерка, родени надлежно през 2003 и 2007 година Кръстник и на двете му деца е близкият му другар Джони Деп. Двамата с Бонъм Картър се разделят през 2014 година



Макар неговата акомодация на " Алиса в страната на чудесата " да е противоречива, тъй като лишава сюжета от неговата мистика и нищо-не-случване, което води до особеното напрежение в книгата (където действителни закани и чудовища в действителност няма - чувството за заплаха е подбудено от въображението на Алиса в нейния персонален кошмар), анимацията и превъзходната игра на актьорите ще запечата тази велика детска книга в съзнанието на няколко генерации деца точно посредством запаметяващите се облици от Бъртъновия филм.



През септември в Мадрид ще има галерия с негови произведения, можете да си купите билети за нея ето.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР