Един от най-вълнуващите и ценени музиканти на нашето време застава

...
Един от най-вълнуващите и ценени музиканти на нашето време застава
Коментари Харесай

Юлиан Рахлин дирижира първия концерт на Софийската филхармония за 2022 година |

Един от най-вълнуващите и ценени музиканти на нашето време застава на диригентския пулт за първия концерт на Софийската филхармония за 2022 година На 6 януари Юлиан Рахлин ще поведе оркестъра с впечатляваща стратегия, която включва рядко изпълняваните Симфония №104 " Лондонска " от Хайдн и „ Годишните времена “ от Глазунов.

Многостранен гений, Рахлин извайва кариерата си с най-големите международни оркестри под диригентството на Лорин Маазел, Рикардо Мути, Владимир Ашкенази, Волфганг Савалиш, Бернард Хайтинк, Марис Янсонс, Джеймс Ливайн, Невил Маринър, Зубин Мета, Йехуди Менухин, Роджър Норингтън, Кшищоф Пендерецки, Андре Превен, Мсистлав Ростропович и Ека-Пекка Салонен. Сред сътрудниците му са Марта Аргерич, Наталия Гутман, Йефим Бронфман, Гидон Кремер, Юрий Башмет, Максим Венгеров, Миша Майски, Ланг- Ланг, Жанин Янсен.

С рекомендациите на Марис Янсонс, Юлиан Рахлин стартира да учи и диригентство. Наравно с кариерата си на цигулар и виолист той се утвърждава и като диригент с присъщ динамичен жанр, витална интерпретация и все по-налагащо се наличие на интернационалната сцена. След дебюта си на диригентския пулт през 1998, той работи с Академията „ Сейнт Мартин ин дъ Фийлдс “, филхармонията на Копенхаген, Английския камерен оркесър, Израелската филхармония, симфоничния оркестър на Люцерн и Камерния оркестър на Цюрих. Главен основен гост-диригент е на „ Royal Northern Sinfonia “, Филхармоничния оркестър на Турку и Симфоничния оркестър на Кристиансан. Изявява се с оркестър „ Камерата “ – Залцбург, Немската камерна филхармония, отбор „ Московски виртуози “ и Словенската филхармония.

Програмата, която Юлиан Рахлин е избрал да показа в София включва две бижута на класическата музика.

104-тата симфония на Хайдн, която приключва освен 12-те Лондонски симфонии, само че и цялото симфонично творчество на Хайдн, въплъщава най-хубавите черти на неговия късен жанр. Написана е в четири елементи, учредени на контрастно периодично повтаряне на темпата, и е изпълнена с насладата от битието и претекстове от разнородни фолклорни източници – песенни и танцувални.

Ученик на Балакирев и Римски-Корсаков, музикален правоприемник на „ Могъщата петорка “, Александър Глазунов учи с огромно внимание и творчеството на Чайковски (който от своя страна също прави оценка високо качествата на младия си колега). Стилът на Глазунов сплотява най-хубавите обичаи на съветската музика - епична мощ и жива прочувствена експресивност, блестяща оркестровка и дълбочина на симфоничното развиване. А балетната му музика продължава традицията на „ симфоничните балети “ на Чайковски. Едноактният балет „ Годишните времена “ („ Сезоните “) е композиран през 1899 и приключен през 1900 по поръчка на шефа на императорските театри Иван Александрович Всеволожски. Творбата превъплъщава един от безконечните легенди за възраждането на природата след зимния сън, за прелестното лято, цялостно със слънчеви дни, и идването на есента, която дава значителни плодове. Оптимизмът, по този начин характерен на цялото творчество на Глазунов, се демонстрира блестящо в този балет, който, колкото и да е необичайно, е финален за композитора.

Билети за концерта на Софийската филхармония и Юлиан Рахлин са налични на касата на зала „ България и в Ивентим.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР