Един от най-търсените изпълнители на Отело от Верди в света,

Един от най-търсените изпълнители на Отело от Верди в света, ...

Световният тенор Хосе Кура гостува в Пловдив с коронната си роля на Отело.


Един от най-търсените изпълнители на Отело от Верди в света, е гост на фестивала "Опера Оупън" в Пловдив. Аржентинецът Хосе Кура гостува с коронната си роля в постановка на доцент Нина Найденова. Спектакълът е тази вечер в Античния театър.

Пловдив

Античният театър очарова от пръв поглед знаменития тенор. Той призна, че това е и един от поводите да приеме поканата на фестивала.
Хосе Кура, тенор: За първи път съм тук, още опитвам да опозная мястото, но наистина е вълшебно. Римляните са невероятни. Където и да са пипнали, са сътворили чудеса.
В ролята на Отело Хосе Кура дебютира през 1997 г. в Театро Реджо ди Торино под диригенството на Клаудио Абадо. Тогава италианската преса е категорична: "Роди се новият Отело".
Хосе Кура, тенор: Не мисля, че причината е, че съм бил много добър, защото тогава бях млад и неопитен. Може би заслужих това с различния начин, по който интерпретирах ролята, далеч от тогавашната традиция. Тоест днес аз чета този коментар по-скоро: "Роди се нов начин за изпълнение на Отело".
Освен от древната сцена, артистът е впечатлен и от постановката на Нина Найденова, както и от партньорите си: Дездемона е Таня Иванова, а злодеят Яго се изпълнява от италианския баритон Пиеро Теранова.

Диригент е Диан Чобанов, който при предишна своя работа с Хосе Кура е отправил поканата към него и допринесъл за едно от най-забележителните присъствия на пловдивската фестивална сцена.

Източник: bnt.bg