Един от най-старите храмове във Велико Търново - Свети Никола,

...
Един от най-старите храмове във Велико Търново - Свети Никола,
Коментари Харесай

Един от най-старите храмове във Велико Търново се нуждае от спешен ремонт

Един от най-старите храмове във Велико Търново - " Свети Никола ", които е и измежду шедьоврите на Колю Фичето към този момент 20 години е в спешно положение.

Църквата е издигната през 1936 година Ако не бъде изработен незабавен ремонт, има сериозна заплаха за структурата на постройката. Спасяването ѝ сплоти десетки хора, само че, става известно, без поддръжката на страната е съвсем невероятно това да се случи.

" Състоянието на храма е изключително, нуждае се от главен ремонт. Тази наша активност стартира далечната 1996 година, когато се виждаше, че градивно храмът не е добре и едвам 2002 година, когато падна западният корниз на храма се видя, че нещата не са добре. Започнахме да търсим разновидности, да синхронизираме с Министерството на културата, с цел да стартираме да събираме средства " свещеноиконом Славчо Иванов.



Със събраните пари за 20 години хората съумяват да запазят богослужението в храма, както и църковното учебно заведение. Намерили са и проектант, който е изготвил план за реорганизация, само че средствата не доближават.

" Вече втора година имаме открита банкова сметка, където има над 130 превода от България и чужбина. Тук обаче става въпрос за сериозен ремонт - отваряне на покрива, разкопаване на основи и полагане на нови колони ", изясни отец Славчо.

Вчера пък Министерството на културата призна храма като монумент на културата от национално значение. Това не дава автоматизирано нови благоприятни условия, само че би могло да помогне в присъединяване по стратегии, изясни проф. Миглена Прашкова от Великотърновския университет.

" За страдание обаче нашия район и църквата не попадат в стратегиите, които Европейски Съюз реставрира, а огромната реституция която следва надали би могла да стане без помощта на страната ", уточни тя.

Вижте още в директното включване на Мирела Дончева
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР