Един от най-спорните въпроси около доставките на природен газ в

...
Един от най-спорните въпроси около доставките на природен газ в
Коментари Харесай

„Капитал“: Служебният кабинет на Радев се е отказал от азерския газ по предложение на ГЕРБ

Един от най-спорните въпроси към доставките на природен газ в България през последните дни е кой и по кое време е взел решението България да се откаже от по-големи количества азерски газ, заяви „ Капитал “.

Сега страната получава единствено към една четвърт от контрактуваните количества и по този начин ще бъде до края на юни, заради което няма по какъв начин да се компенсира прекъсването на доставките от Русия.

По време на конференцията на „ Продължаваме промяната “ предходната седмица вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев съобщи, че азерският газ можеше да идва на по-ниска цена и можеше да се достави през връзката Кулата-Сидирокастро, само че някогашният шеф на сдружението Николай Павлов непринудено се е отказал от 60% от този газ.

„ И това не е инцидентно “, сподели Асен Василев и изясни, че по този метод България е губила сред 500 хиляди и 1 млн. лв. дневно, като е купувала по-скъпия съветски газ от „ Газпром “.

Документи, с които „ Капитал “ разполага, обаче демонстрират по-различна картина. Накратко, назначеното от ГЕРБ управление на БЕХ е взело решението за понижаване на азерските доставки и е поискало утвърждение за това от служебния министър на енергетиката Андрей Живков. Макар че такова чисто административно изобщо не е нужно, Живков въпреки всичко се съгласява.

До един стадий на този развой директно е взел участие и сегашният министър на енергетиката Александър Николов, както и сегашният финансов министър Асен Василев, които тогава бяха част от първия длъжностен кабинет. Тогава обществено двамата не заеха позиция по тази тематика. В изявление за bTV в неделя Александър Николов загатна, че уволнението му от служебния кабинет е обвързвано с отхвърли от азерски газ.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР