Един от най-притеснителните моменти в заповедта е свързан с медицинските

...
Един от най-притеснителните моменти в заповедта е свързан с медицинските
Коментари Харесай

Безплатни тестове за хора, които не могат да се ваксинират по медицински причини

Един от най-притеснителните моменти в заповедта е обвързван с медицинските служащи и обществените служащи в домовете за възрастни хора, които всеки ден би трябвало да показват документи. В обстановка на изключително състояние това е извънредно незаслужено по отношение на тях. Те не би трябвало да бъдат принуждавани при сходни ограничения да се имунизират, а да им се даде опция за безвъзмездни проби.

Няма по какъв начин имунизацията да е целесъобразна и безвъзмездна, а останалите две други възможности да са платени.

Това съобщи пред Нова тв Мария Петрова, юрист по здравно право във връзка на въвеждането на зеления документ.

Според нея хората имат доста неверна визия за „ зеления” документ. Той демонстрира различно три неща. Ваксина, негативни проби или избран брой антитела. Причината избрани хора да не могат да употребяват такива документи могат да бъдат различни”, уточни тя.

Едната причина може да бъде, в случай че са минали повече от 6 месеца от боледуването. Друга допустима причина била, че нямат висок титър на антитела, прибавя специалистът.

"Наистина има хора, които по медицински аргументи не могат да се имунизират. Точно тук би трябвало да се намеси и страната, която да обезпечи изцяло безвъзмездни проби за тази група от обществото ", счита Петрова.

Никой в заведения, фитнеси и културни институции не са опълномощени да ревизират персонални документи, с цел да схванат дали документът е персонално техен. Това не може да се вмени на чиновниците им. Така че това е доста трънлив въпрос, сподели Петрова. Затова е належащо създаване на спомагателни правила, уточни експертката.

Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР