Един от най-неразбраните аспекти на днешното ни развитие е разбирането

...
Един от най-неразбраните аспекти на днешното ни развитие е разбирането
Коментари Харесай

Защо хиляди млади хора са от грешната страна на барикадата? Кое е истински прогресивно и кое истински консервативно?

Един от най-неразбраните аспекти на днешното ни развиване е разбирането за напредък, за модерност и разбирането за консерватизъм, за назадничавост.

Голяма част от днешните млади българи считат себе си за прогресивни, съвременни и напредничави, тъй като сляпо имат вяра в глобализацията, евроатлантическите полезности, “свободата ”, свободния пазар, демократичната народна власт, капитализма, обществения дарвинизъм, индивидуализма и “вечността ” на англосаксонския модел за устройство на света. Някои от тях даже са подготвени да отстранен кирилицата и и през днешния ден приказват на някакъв комичен българо -английски микс. 

Същите считат за ретрогради и консерватори всички, които не имат вяра в  тяхната “фатална наложителност ” - тези, които одобряват настоящето устройство на света за погрешно, краткотрайно и подлежащо на промени, хората, които имат вяра, че би трябвало светът да стане многополюсен и формиран от мощни национални страни, имат вяра в понятия като татковина, жанр, религия, народ, правдивост, взаимопомощ, семейство (между мъж и жена) с деца, великодушие, обществена правдивост, колективизъм…

Тези разнообразни разбирания за страната, света и персоналното съществуване дефинират и грандиозното модерно разделяне във всички западни общества, в това число и у нас.Те са и повода за очевадното опълчване сред хората, изповядващи едното или другото, опълчване, стигащо трагични равнища. 

Нека в този момент погледнем на казуса от друга позиция! 

Винаги ретроградни и консервативни са били тези, които пазят статуквото, а прогресивни - тези, които непрекъснато търсят смяна към по-добро. В цялата история на човечеството образците за конфликти сред консерватори (защитници на статуквото) и прогресисти (борещи се за смяна към някакво “по-добро ”) са се повтаряли стотици пъти. Това е главната причина за протести, войни, революции и смени на едно публично устройство с друго.

Кои са прогресивни и кои - консервативни? Разбирането на тези понятия може да изясни и разделянето и опълчването. 

Споменатата част от младите българи би трябвало да осъзнае, че в отбраната на днешното статукво няма нищо прогресивно. Напротив - тяхното си е чист консерватизъм и назадничавост. Те имат вяра, че пазят някакъв напредък, тъй като това непрекъснато им “намила ” глобалистката агитация, обаче в действителност са консерватори, а на глобалистите просто им е преференциално да се изкарват прогресивни. 

Всички тези, които имат вяра, че светът наложително ще бъде едно огромно отворено общество, че Давос, НАТО, Европейски Съюз, МВФ, СБ и така нататък са световните структури, които би трябвало постоянно да ръководят света, че няма опция на демократичната пазарна стопанска система, световния капитализъм с неолиберални нюанси, самостоятелната независимост, неналичието на народи, раси, полове, религия в Бог и така нататък в действителност са най-обикновени консерви, ретрогради, искащи да живеят в предишното. 

Нито едно от упоменатите не е част от напредъка и напредъка по простата причина, че това е формалното статукво в целия запад не от през вчерашния ден и краят му, по безконечните закони на диалектиката, е доста близо. 

 Тоест - тези хора са консерви и ретрогради по същата логичност, по която бяха консерви и ретрогради комунистите, които в 1981 (примерно) изповядваха пролетарска тирания, общонародна благосъстоятелност върху средствата за произвеждане, ярко комунистическо бъдеще и така нататък Такова беше статуквото тогава и затова същите в 1986 към този момент бяха забележими консерви и ретрогради. Тогава да си напредничав и прогресивен към този момент означаваше да приказваш за перестройка и народна власт, за това, че на запад са се справили по- добре с хода на историята, че частната благосъстоятелност е по-правилна от държавната и така нататък

 Разбирате ли? Понеже историята е нещо като серпантина, в този момент се връщаме (условно) към времена, в които прогресивното от 1986 към този момент е станало ретроградно и консервативно, а светът върви към следващи огромни промени.

По същата логичност не придворните на Луй XVI са били съвременни прогресисти, а тези, които по-късно направиха френската гражданска война, не Брут и Касий са прогресивни, тъй като убиват Цезар, с цел да спасят римската република, а Октавиан и Марк Антоний, които схващат, че републиката към този момент е изживяла времето си и по-доброто за Рим е да стане монархия. 

Затова хората (слагам към тях и моя скромност), които през днешния ден самоопределилите се като прогресисти назовават консерватори (комунисти, фашисти, путинисти, патрЕоти, сеУяни…) в действителност са същински прогресивни, хора на бъдещето, на 

измененията, а не на статуквото и предишното. 

А днешните младежи, които считат себе си за прогресивни не са нищо повече от комунисти в 1986, републиканци преди триумфа на Цезар или придворни на Луй XVI. 

Абсолютно по същата логичност днешните хулители на Тръмп и бранители на Европейския съюз не са никакви прогресисти, а са консерви, защитаващи съществуващото статукво. Понеже нито демократите в Съединени американски щати, нито Европейски Съюз в настоящия му тип НЕ водят Америка и Европа към нещо ново и по-добро, по тази причина и има същински прогресисти (включително моя скромност), които се молят за Тръмп и желаят в случай че не раздробяване на Европейски Съюз, то най-малко тотална смяна в политиките му. 

Добре е най-малко част от младите да го схванат и да заемат мястото си като борци за промени и същински прогресисти. Защото те би трябвало да тъкмо там. Историята ни го е показвала стотици пъти. 

Източник:

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед15108Проф. Стоян Денчев: Политическата класа в България към момента не е " узряла " да одобри еднополовите браковеАлтернативен Поглед16275Проф. Стоян Денчев: Според мен извънредно време е сглобката да се разглобиАлтернативен Поглед14845България, единствена посредством Политическа партия АБВ, бе показана във форума „ За свободата на нациите “ в МоскваАлтернативен Поглед21999Веселин Киров: ЕНП е огромната губеща - ще бъде принудена на консенсуси с " Идентичност и народна власт " Алтернативен Поглед23737Веселин Киров: Френските либерали на Макрон се срутват до 14% преди евровота. Льо Пен качва 34%Алтернативен Поглед375118Явор Дачков за тайните театрални сюжети на Пеевски и Сглобката против РадевАлтернативен Поглед252678Доц. Григор Сарийски: Сценарият за Европа е криза! България е с най-дълбок срив в индустриалното производствоАлтернативен Поглед232832Доц. Мангъров, Р.Петков: Пандемията " Х " е едно чучело, което се размахва от Световния стопански форумАлтернативен Поглед114629Явор Дачков: Интервюто на Тъкър Карлсон с Путин няма по какъв начин да не е контрактувано сред Русия и Съединени американски щати за разпределяне на напрежениетоКоментарен Поглед96113Д-р Румен Петков: Истината е шокираща! Съединени американски щати се опасяват от Тагарев, ето за какво....Авторски:ПоследниНай-четениПанко Анчев14476Настъпил е краят на демокрацията  Румен Петков
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР