Един от най-необичайните референдуми ще се проведе тази неделя в

...
Един от най-необичайните референдуми ще се проведе тази неделя в
Коментари Харесай

Необичаен референдум за пандемията и пестицидите в Швейцария

Един от най-необичайните референдуми ще се организира тази неделя в Швейцария – най-малко, в случай че съдим по изявленията в локалните медии.

Всъщност швейцарците са поканени да се произнесат по няколко въпроса, един от които визира Сovid-19 и законопроект, който дава спомагателни пълномощия на държавното управление за битка с пандемията. Другите тематики са пестициди, питейна вода, въглеродна индиферентност и антитерористичен закон.

Швейцария е първата страна в света, която се допитва до своите жители за оправянето с коронавирус рецесията . През септември предходната година Народното събрание на страната одобри закон, в който са изброени разнородни ограничения, ориентирани против разпространяването на ковид.

В текста от 14 алинеи на практика се узаконяват държавните решения за интервала от средата на март 2020 година доникъде на юни същата година. Решенията обаче взети без директното присъединяване на Народното събрание. Едно от тях включва финансова поддръжка в размер на повече от 30 милиарда швейцарски франка за наранени от пандемията компании и браншове.



Действието на множеството законодателни текстове е лимитирано до края на актуалната година. Противниците на закона обаче не крият терзанието си, че описаните ограничения дават повече пълномощия на държавното управление и съзират заплаха за демокрацията на Швейцария. Сред причините са, че законът дискриминира и хората, които не са имунизирани.

" Класически образец е равенството на правата, който е значим принцип в Конституцията и фундаментално право. Това обаче е потъпкано в алинея 3а от текста. Това значи, че за хората, които не са имунизирани, продължава действието на карантина и изолираност. Карантината и изолацията са нарушаване на свободата. Свободата е също конституционно право на всеки ", разяснява Михаел Бубендорф, представител на „ Приятели на конституцията “.

Разгорещен спор преди гласуването на 13-ти юни се оформи по въпроса за пестицидите. Швейцарските гласоподаватели ще гласоподават „ за “ или „ срещу “ възбрана за използването на синтетични пестициди в земеделието и вноса на такива артикули в страната.

Голяма поддръжка за анти-пестициди акцията има измежду френскоговорящите в Швейцария. Макар да няма публична поддръжка от никоя политическа партия, „ зелените “ са на мнение, че в алпийската страна не се прави доста в борбата против пестицидите.

„ В момента имаме 8 хиляди органични ферми, което потвърждава, че е допустимо да се работи и без синтетични пестициди “, споделя Жан-Дени Пероше, биопроизводител.

„ Много изследвания демонстрират, че изкуствените пестициди, наред с други фактори, имат доста отражение върху здравето. Например за развиването на заболявания при децата или рак “, разяснява Марина Каробио Гусети, член на Федералния съвет и последовател на самодейността.



Противниците считат, че сходни начинания са нереалистични и те ще доведат до по-високи индустриални разноски, което, от своя страна, ще усили цените за крайните консуматори, а резултатът ще е повече вносна продукция. В допълнение хиляди работни места в земеделието и хранително-вкусовата индустрия ще бъдат съкратени .

Ако възбраната на синтетичните пестициди бъде подкрепена, земеделците ще разполагат с 10-годишен временен интервал да " пренастроят " производството си.

Какво ще бъде поставено в чинията е значимо, само че също толкоз огромно значение има и водата. Чистотата на питейната вода частично зависи точно от използването на химикали в земеделието. Сред ограниченията за гарантиране качеството на водата, швейцарското държавно управление предлага отнемане от директни дотации на фермерите, които употребяват антибиотици в отглеждането на животни.

" Всяка година се влагат милиарди в произвеждане на храни, които зависят от пестициди и антибиотици. Такова произвеждане унищожава околната среда, биоразнообразието, климата и замърсява нашите водни запаси и водата, която пием “, споделя Франциска Херен, основател на самодейността за чиста питейна вода.

Екологичните тематики преобладават в допитванията в Швейцария тази неделя. Швейцарците би трябвало да се произнесат и за Закон за въглеродните излъчвания. За да съблюдава Парижкото съглашение за климата, страната би трябвало да понижи на половина нездравословните излъчвания до 2030-та година. Дългосрочната цел е въглеродна индиферентност до 2050-та.

За да ги реализира Швейцария би трябвало да вземе ограничения във връзка с автомобилния и въздушния трафик, индустриалното замърсяване и санирането на постройките. А това значи да вземем за пример нарастване на цените на самолетни билети или гориво и предложение на други възможности в превоза и строителството. Критиците на тези ограничения още веднъж акцентират като мотив хипотетичен растеж на цените.



Поредната тематика, по която швейцарците ще дадат своето мнение е антитерористичен закон . За съперниците му текстът нарушава правата на почтените жители, до момента в който подкрепящите го считат, че ще обезпечи по-добра отбрана за популацията.

Сега швейцарската полиция има повече пълномощия против лица, към този момент попаднали в престъпния „ черен “ лист, а новият закон ще им даде право да работят превантивно и против евентуални терористи.

Референдумът в Швейцария е дирек на директната народна власт в страната. Средно по четири пъти в годината се организират допитвания на федерално, кантонално и локално равнище. В тях имат право да вземат участие всички пълнолетни швейцарски жители, в това число и живеещите в чужбина, които не са лишени от правото на глас.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР