Един от най-хитовите турски сериали, излъчвани у нас – “

...
Един от най-хитовите турски сериали, излъчвани у нас – “
Коментари Харесай

Ето как е изглеждала истинската Хюрем Султан – нищо общо с филма!

Един от най-хитовите турски сериали, предавани у нас – “ Великолепният век “ изстреля в звездна орбита актрисата Мерием Узерли. И до момента свързваме с нея облика на Хюрем Султан, която актрисата от немско-турски генезис сполучливо превъплъти на екрана. Лентата обаче остави у фена неправилната визия, че Хюррем Султан – обичаната жена на Сюлейман Великолепни – е била хубавица, съчетаваща женственост с хладнокръвен темперамент.

 Мерием като Хюрем Султан

Каква е била в действителност същинската султанка?

На първо място, тя не е туркиня и рожденото ѝ име е Александра Лисовска. Баща ѝ е православен духовник. Произхожда от Западна Украйна, от градчето Рогатин. През 16-и век тези земи принадлежат на Полша. Името си Роксолана дължи на римския дипломат – съгласно тогавашния бит я назовават на мястото, откъдето произлиза – Роксолания. През 1520 година след набег на татарите 15-годишната госпожица е отвлечена и е изпратена като робиня в Истанбул. Там я вижда везирът Ибрахим паша, който я подарява на Сюлейман I. Той пък я кръщава Хюррем, което значи “радост ”. Дали наложницата, която съумява да завоюва сърцето на султана, е била хубавица, мъчно може да се каже, тъй като никой мъж не е имал право да рисува дамите в харема. Техните портрети са се правили по изложение на евнусите и евентуално много са се различавали от оригинала.

 Хюрем Султан

Хюрем Султан – портрет

Според достигнали до наше време ръкописи Хюррем е била дребна на растеж, с леко прегърбен нос и не е имала буйна рижа коса като във кино лентата. Освен това едно след друго е родила пет деца, тъй че или е била бременна, или е кърмела. С други думи, не е била хубавица, само че е имала мощна харизма. Освен това е била умница – за разлика от необразованата героиня от сериала, същинската Хюррем Султан е знаела арабски, турски, персийски и латински език, четяла е Корана. Разбирала е от архитектура и кулинарно изкуство, владеела е краснопис, съчинявала е стихове.

 същинската Хюрем Султан

След първата нощ със султана си е поискала не пръстен със драгоценен камък, а позволение да посещава дворцовата библиотека. В сериала нито един път не я видяхме с книга в ръка. Заради Хюррем султанът нарушава вековни обичаи на Османската империя. Той се дами за нея, наложницата, и основава длъжността хасеки – политически консултант. Така Роксолана придобива правото независимо да приема посланици, да води преписка с значими политици в Европа, да се занимава със строителство. След нейната гибел през 1558 година Сюлейман I не се дами повече и даже разпуска харема си.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР