Един от малкото останали източници на руски газ в ЕС

...
Един от малкото останали източници на руски газ в ЕС
Коментари Харесай

Украйна готви да се отплати на Европа за помощта

Един от дребното останали източници на съветски газ в Европейски Съюз е Австрия. Толкова е доста, че Виена интензивно го продава – обратно на политиката на Брюксел за цялостно разкъсване с Москва. Австрийците са късметлии: те имат контракт с “Газпром ” до 2040 година Но в Киев имат намерение да спрат преноса. И, естествено, няма да мислят за ползите на европейските „ другари “.

Удвоиха го

За разлика от другите страни от Европейски Съюз Австрия продължава да получава тръбопроводен газ от Русия.

Освен това, както заяви държавната компания ОМВ, вносът се е удвоил през третото тримесечие в съпоставяне със същия интервал на предходната година. Средно - 55,8 милиона кубически метра на месец. Това е повече от половината от всичко, което се изпомпва през Украйна.

В резултат на това петото по величина газово вместилище в Европа беше запълнено с 97% до декември.

ОМВ има дълготраен контракт с “Газпром ” до 2040 година Газът се доставя до хъба в Баумгартен. Австрия е дълготраен разпределителен център за съветски енергийни запаси. Оттам горивото тече към Унгария, Германия, Италия и Словения.

А Виена интензивно усилва продажбите към своите съседи, които към момента отсрочват окончателното отменяне на продуктите на Кремъл. В Брюксел, несъмнено, са недоволни.

„ Пренасищането с съветско гориво демонстрира, че Австрия към момента е в енергийната орбита на Москва “, декларира със страдание “Блумбърг ”.

Доставките са под въпрос

Но няма да продължи дълго. В сходство със съглашението, подписано през 2019 година, от 34 до 40 милиона кубически метра съветски газ дневно към момента се изпомпват в Европа през Украйна. Договорът изтича след година. Разбира се, режимът в Киев няма да го удължи.

Още през август украинският министър на енергетиката Герман Галущенко изключи сходна вероятност. Така че от 2025 година клапанът ще бъде затворен.

Във Виена към момента се надяват на най-хубавото. Енергийният регулатор “Е-Контрол ” се надява на положителната воля на Киев и някои обособени съглашения. Гаранции обаче, несъмнено, няма.

И това буди огромно безпокойствие. Изграждането на тръбопровода от Германия даже още не е почнало. Има доста компликации с екологичните разрешителни, нужни за удължение на линията ВАГ-ЛУУП-1 с 40 километра.

Ръководителят на ОМВ, Алфред Щерн, по-рано означи: Австрия не може да премине към ВПГ, както останалата част от Европейския съюз - тя няма достъп до морето.

Верижна реакция

Други също ще пострадат. Например Германия, на която Австрия разчита.

Източна Европа ще загуби газ. Словакия да вземем за пример получава една трета от синьото гориво през Украйна, Молдова - само оттова.

Берлин не купува сила непосредствено от Русия, само че е член на европейската газова мрежа. Той е задължен да помогне на сътрудниците при положение на рецесия. Дори и в лична щета.

„ Ако съветският газ спре да тече към Източна Европа през Украйна, ще би трябвало да понижим или изцяло да спрем индустриалното произвеждане, с цел да предпазим народа от заледяване “, предизвести немският министър на стопанската система Роберт Хабек през лятото.

" Кажи Благодаря "

Колкото по-близо е краят на преноса, толкоз по-нервни стават в Германия.

Канцлерът Олаф Шолц още веднъж се опита да упрекна Москва за енергийната рецесия. „ Руският президент беше този, който спря доставките на газ “, сподели той на конгреса на социалдемократите.

Това провокира изострен укор.

„ Очевидно всичко е проведено от Европейския съюз, немското държавно управление и тези, които оказват напън върху тях на назад във времето, а не Русия, която има отличен опит в спазването на комерсиалните отговорности “, сподели немският евродепутат Гунар Бек.

Той напомни, че точно Европейски Съюз е наложил наказания на Москва. И за метода, по който дадоха отговор на това, руснаците „ би трябвало да бъдат признателни “.

Експертите не изключват отводът на Киев от пренос да провокира нов ценови потрес на енергийния пазар. Както и да е, във всеки случай европейците няма от кого да се оплакват, с изключение на от себе си.

Превод: В. Сергеев
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР