Един от критичните моменти през годината беше засядането на кораба

...
Един от критичните моменти през годината беше засядането на кораба
Коментари Харесай

Замърсяване, застрояване, наказателни процедури: Кои бяха екопроблемите през 2021 година

Един от сериозните моменти през годината беше засядането на кораба " Вера Су " в Черно море

Борбата със замърсяването на водите и въздуха, опазването на Черноморието и превъзмогването с наказателните процедури от Европейската комисия /ЕК/ бяха част от провокациите в бранш " Екология " през 2021 година Едни от сериозните моменти през годината бяха скупчването на огромни количества боклук по поречието на река Искър в региона на Своге, заплахата от замърсяване, откакто товарният транспортен съд " Вера Су " заседна край Камен бряг, и въпросът със строителство на плаж " Алепу ". И през 2021 година бяха отворени нови наказателни процедури против страната ни поради нарушение на законодателството в околната среда или поради забавено оповестяване на предпазените зони по " Натура 2000 ", припомня БТА.

Река Искър се трансформира в бунище

В началото на януари т.г. след значителни превалявания по повърхността на река Искър заплаваха отпадъци от всевъзможен вид - пластмасови бутилки, кутии, гуми, клони, даже битова техника. Това наложи незабавна съгласуваност на виновните институции. Сред решение на Министерския съвет бяха отпуснати и спомагателни средства за разчистване, а при почистването бяха извадени 560 тона битов боклук, извозен до хранилище " Костинброд ", и 160 куб.м дървен материал. През януари плаващо бунище имаше и в река Струма, сред селата Ямен и Четирци.

На няколко пъти имаше издадени наставления и последвали наказания към общините за неглижиране на проблемите за разчистване на речните корита. От Регионална инспекция за опазване на околната среда и " Басейнова дирекция " по места ревизираха сигналите за замърсяване на реки от активността на предприятия. Само за ноември са били осъществени 864 инспекции. За интервала са издадени 299 наставления за премахване на позволени пропуски, несъответствия или установени нарушавания. През 2021 година още веднъж имаше нараснало внимание върху положението на водоемите в страната. През юни от Министерство на околната среда и водите уведомиха, че питейното водоснабдяване в страната е обезпечено до края на актуалната година.

Забраната за импорт на боклуци

Решаването на казуса с противозаконните сметища и вноса на отпадъци беше във фокуса на работата на Министерство на околната среда и водите. През лятото на 2021 година служебното държавно управление одобри Национален проект за ръководство на отпадъците 2021 - 2028 година С него ще се приведат ограничения за възстановяване на разделното събиране на отпадъци и понижаване на нездравословното влияние върху природата.

Цел на тогавашния длъжностен министър Асен Личев беше и прекъсване на вноса на отпадъци от чужбина. След проблема с незаконните отпадъци от Италия година по-рано, през 2021 година бе взето решение за ограничение на вноса на отпадъци с код 191212 - други отпадъци, в това число смеси от материали, от механично отнасяне, чието преработване е с по-малки благоприятни условия.

През лятото общо 20 камиона с пластмасови отпадъци, арестувани на границата с Турция, бяха върнати поетапно под непоколебим надзор от органите на Министерство на околната среда и водите към мястото на изпращане в Полша, Румъния, Унгария, Нидерландия, Германия и България.

През декември последва и глоба против една от компаниите, която не е съумяла в период да в профил близо девет хиляди тона боклук.

Качеството на въздуха - задача (не)възможна

И през 2021 година в Министерство на околната среда и водите и подчинените ѝ структури се наблягаше на инспекциите при подозрения за замърсяване на въздуха. България към момента не е затворила част от наказателните процедури, повдигнати от Европейска комисия поради неспазване на условията за атмосферните правила.

Невъзможността да има трайно решение във връзка с замърсителите на въздуха е главната рецензия и на екоорганизациите у нас. Основният проблем е обвързван с превишаването на фини прахови частици (ФПЧ) и е най-видим в огромните градове, като решаването му изисква напъните на самите общини. През ноември Софийският градски съд излезе с решение, че Столичната община е позволила редовно превишаване на фините прахови частици в града. Решението бе по дело, заведено от жители и неправителствени организации.

Зелената договорка и въглищните централи

На фона на въпросите със замърсяването на въздуха през 2021 година от ден на ден се говореше за условията за активността на въглищните централи у нас. Еколози показват тези мощности като съществени аргументите на замърсяването на въздуха и на водите и упорстват да се вземат по-категорични ограничения. Дебатът е част и от ограниченията, заложени в зелената договорка - пакет от политики за постигане на климатична индиферентност в Европа. България следва да се включи в общите политики за понижаване на чистите излъчвания на парникови газове с минимум 55 % до 2030 година спрямо нивата от 1990 година

В признатия през октомври от държавното управление План за възобновяване и резистентност е заложено последователно преустановяване на потреблението на въглища да включва стъпки до 2024 година, 2026 година, 2030 година, 2035 година и 2038 година, като е конкретизирано, че тези дати се отнасят до уговорките на равнище Европейски Съюз за 2030 година 2035 година е датата, препоръчана от бизнес организациите у нас, а 2038 година е избрана като индикативна последна дата.

Корабът " Вера Су " и заплахата от екокатастрофа

На 20 септември комерсиалният транспортен съд " Вера Су " с екипаж от девет души, който плаваше под панамски байрак, заседна в скалите край Камен бряг. На борда му се превозваха азотни торове. Понеже дъното на плавателния съд бе повредено, имаше риск от замърсяване на Черно море в региона. Последва организация по разтоварване на кораба при непрестанен мониторинг на положението на качеството на водата. 36 дни бяха нужни на управляващите да приключат процеса по евакуиране на плавателния съд. Сагата завърши на 26 октомври. Бяха регистрирани повишени стойности на амониев азот, само че до по-сериозни вреди, съгласно управляващите, не се стигна. Беше предоставена и екооценка за резултата върху флората и фауната в региона.

Застрояването по морето и опазването на дюните

Посегателството против природата край Черно море и през тази година беше във фокуса на Министерство на околната среда и водите и обществото. Въпреки опитите на локално и национално равнище за ограничение на човешката активност, още веднъж имаше няколко случая на нахлуване в предпазени зони.

През август беше открито разораване на дюните на плаж " Алепу ". Това провокира реакция на министър Личев. " Това, което природата е сътворила при взаимоотношението на море, суша и вятър - а точно дюните, човешка ръка не може да направи или възвърне. Затова дано сме дисциплинирани и доста по-отговорни към неповторимите обекти на България ", прикани тогава той в послание към жителите. Министърът изрази неодобрение и от работата на районните инспекции по околна среда и водите /РИОСВ/. Заради случая с издигането на градеж на " Алепу " и разногласието дали на предна линия на плажа се е изграждала подпорна стена или част от хотел бе заменен шефът на РИОСВ-Бургас. В последна сметка съдът спря градежа.

Наказателните процедури от Брюксел

В началото на ноември стана ясно, че Европейска комисия е завела нов иск в Съда на Европейския съюз против България поради това, че не е въведена вярно в националното законодателство член 6, параграф 1 от Директивата за местообитанията. Това е по отношение на оповестяването на предпазените зони по Натура 2000. За да се оправи с казуса, служебното държавно управление изготви промени в Закона за биологичното многообразие, които обаче следва да бъдат гласувани от 47-ия парламент.

В правосъдна фаза са още три процедури - за превишаване на нормите на серен диоксид за територията на Югоизточния регион, превишаване стойностите на фини прахови частици и за забавено докладване на данни, свързани със положението на морската среда.

В систематизирани данни от Министерството беше посочено, че към 29 ноември против България са отворени 16 наказателни процедури за нарушаване в екологията.

На 10 декември Асен Личев подписа съглашение с Института по биоразнообразие и екосистемни проучвания при Българска академия на науките за създаване на характерни и подробни природозащитни цели на равнище предпазена зона за 22 предпазени зони от мрежата " Натура 2000 ".

Нов министър и нови цели

Малко преди Коледа Народното събрание гласоподава състава на новото постоянно държавно управление. За министър на околната среда бе определен Борислав Сандов, излъчен от " Демократична България ".

В съдружното съглашение като цели бяха включени затварянето на наказателните процедури, усилване на контрола върху използване на законодателството, трайни ограничения за възстановяване качеството на въздуха, недопускане на противозаконни сметища. Като значима задача е сложено и развиването на кръговата стопанска система - развой, при който бизнес и жители са подтиквани да рециклират или да употребяват артикули оптимално, с цел да се намалят отпадъците. Опазването на водите, горите, животинските и растителните типове също е записано като приоритет.

Заради световния проблем с климатичните промени и поради " Зелената договорка " Сандов бе избран и за вицепремиер по климатичните политики. Сандов даде обещание битка с корупцията, повече бистрота и възстановяване на работата на Регионална инспекция за опазване на околната среда.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР